Walk the talk – og få succes

Vi måler medarbejdere på, hvor mange penge de tjener til virksomheden, vi har travlt med at se, hvad vores konkurrenter laver, og vi er særdeles transaktionsorienterede. Elementer, som ifølge virksomhedsrådgiver og samfundsdebattør Soulaima Gourani, er ødelæggende for vores konkurrenceevne. Vil vi have en chance på fremtidens marked, skal vi tænke langt mere værdibaseret. Have et etisk kodeks, tage samfundsansvar, være relationsorienterede og efterleve de værdier, som i langt højere grad skal styre vores organisationer fremover.

Tekst: KOMMID

Gør det, I siger, I gør. Lev efter de værdier, I påstår jeres brands bærer. Kommuniker tydeligt, hvad I står for, og sørg for, at det rent faktisk gennemsyrer jeres organisation. Lad jeres etiske kodeks gennemsyre alt, I gør.

Sådan mener Soulaima Gourani, at alle danske organisationer er nødt til at tænke, hvis de vil have en plads i fremtidens marked. Vi er i dag alt for styret af kortsigtede prisdiskussioner, et uholdbart konkurrencefokus og utydelige eller slatne værdier.

– Det ville klæde danske produktionsvirksomheder at have mere fokus på at skabe reel forretningsværdi end konstant at diskutere pris på produkterne. Hvis de vil overleve i fremtidens marked, skal de have langt mere fokus på de værdier, der skal gennemsyre alt, hvad de gør. Det er den måde, de opnår sympati og interesse fra forbrugeren. Det er stærke værdier, som fremover vil sælge, siger Soulaima Gourani.

Troværdighed frem for alt

Tiderne har ændret sig siden den industrielle tankegang, hvor produkterne var nok i sig selv. Forbrugerne har mere magt end nogensinde, og vil man vinde forbrugernes gunst, må der ikke være noget at sætte en finger på. Værdierne skal gennemsyre hele organisationen. Det er ikke nok at fortælle, hvad man går ind for – alt man foretager sig, skal afspejle dette.

– Markedet er blevet transparent. Forbrugerne følger med i alt og kan med ét klik på sociale medier ødelægge alt for en virksomhed. Vil man være på forkant med forbrugeren, som har fået magten, og som oftest ikke har tillid til organisationer, er det nødvendigt at have styr på sine værdier og sørge for at efterleve dem, forklarer Soulaima Gourani.

Den moralske leder

Denne måde at drive virksomhed på kræver en anden ledelsesstil end mange organisationer er vant til, mener Soulaima Goirani. Hun tror derfor også, at vi fremover vil se en ny type leder, der tør tænke i værdier og samfundsansvar og er styret af et etisk kompas.

– Fremtidens leder tør gå forrest. Tør leve værdierne og er klar over, at produkterne, uanset hvor stærke, de er, ikke kan stå alene. Der skal skabes emotionelle bindinger til forbrugeren, og det sker netop via stærke gennemsyrede værdier og god kommunikation, siger Soulaima Gourani, der først på året blev udnævnt til en blandt ’40 under 40′ European Young Leaders.

Også medarbejderstaben vil forandres de kommende år. I hvert fald måden ressourcerne fordeles, anvendes og måles. Hvor man i dag belønner de medarbejdere, der tjener flest penge, vil det ifølge Soulaima Gourani fremover vægtes mere, at medarbejderne kan skabe gode relationer, tilføre organisationen værdi og i det hele taget har en moral og et værdigrundlag, der matcher virksomheden.

Lidt bedre end ingenting

At ændre hele dette setup er naturligvis ikke noget, man bare lige gør. Det er en proces over tid, men små skidt i den rigtige retning er helt afgørende for fremtidens billede, mener Soulaima Gourani.

– Der er masser af små skridt, man kan tage. Få værdierne helt på plads og sikre, at organisationen efterlever dem. Inddrage etiske dilemmaer i ansættelsessamtaler, stille krav til underleverandører, udvise større samfundsansvar. Være pioneer. Gå forrest. Der ER plads til etiske virksomheder, der tør tænke i værdier, velfærd og have et stærkt etisk fundament. Det bliver nødvendigt i fremtiden, hvorfor ikke gå forrest?

Vi bliver overhalet

Soulaima Gourani mener overordnet set, at danske virksomheder trænger til at få diskuteret, hvad de fremover vil slå på.

– Hvad er det, vi kan i Danmark? Vi tror, vi er storebror, men vi er jo bare lillebror. Danmark er på størrelse med en landsby i Indien, og vi kan ikke være med på deres produktionsvilkår, og selv om vi længe har bildt os det ind, er vi heller ikke dygtigere end dem.

Hun påpeger, at danske virksomheder går så meget op i, hvordan de klarer sig i forhold til konkurrenterne, og mener, de i stedet bør vende blikket mod konkurrencen udefra.

– Danmark er en del af et globalt marked. Pludselig er vi overhalet. Vi er nødt til at tænke på, hvordan vi kan skille os ud og rent faktisk skabe værdi. Og er det vores stærke værdier, etik og moral, der skal bære os, skal det være noget, der gennemsyrer alt, vi gør, afslutter hun.

Soulaima Gourani

  • Virksomhedsrådgiver, foredragsholder, samfundsdebattør og forfatter
  • Tidligere ansat i A.P. Møller Maersk Gruppen og Hewlett-Packard, men siden 2007 egen rådgivningsvirksomhed
  • Udgav i 2009 bogen ”Tag magten over din karriere” og i 2014 bogen ”Mod til succes”
  • I 2012 udnævnt til Young Global Leader af World Economic Forum
  • I 2013 kåret af Nordic Business Forum til at være en af de 20 bedst erhvervstænkende i Norden
  • Januar 2014 udnævnt til en blandt ’40 under 40′ European Young Leaders

Fremtidsperspektiv

– Om 5-10 år vil virksomheder i langt højere grad end i dag blive vurderet på kundereviews. Både virksomheden og dens medarbejdere vil blive vurderet med pointsystemer og ens rygte er altafgørende for, om man har succes eller ej. Alt, der sker i virksomheden – helt ud til den enkelte medarbejder – sætter spor. Værdighed bliver vigtigere, spår Soulama Gourani.

5 gode råd til at skabe en mere innovativ organisation

  1. klar organisationens værdigrundlag
  2. ansæt medarbejdere, der lever op til værdigrundlaget
  3. tag samfundsansvar og efterlev organisationens etiske kodeks i alle samarbejder og relationer
  4. hav tålmodighed
  5. kommuniker igen og igen

Artiklen er oprindeligt udgivet i e-magasinet Growth through Innovation #2, 2014

  • Del

Som medlem af Mærkevareleverandørerne spiller du en afgørende rolle i foreningens virke. Det er nemlig vores medlemmer, der gennem bestyrelse, udvalg og arbejdsgrupper er med til at udvikle og facilitere vores mange tiltag. Lige nu har vi mere end 110 medlemmer, der alle er væsentlige spillere i Dansk Detailhandel og Away From Home.

Bliv medlem