Vi lykkes kun med bæredygtig omstilling i værdikæden, hvis vi løfter i flok 

MLDK debatindlæg af Kristian Kornerup Jensen, Adm. Direktør i Stryhns Gruppen.

Den bæredygtige omstilling er kommet og kommer hurtigt imod os, og det er selvfølgelig positivt. Men selvom vi alle gerne vil påtage os vores ansvar og investere i den grønne omstilling, er vi også nødt til at finde løsninger, der kan integreres i driften og er omkostningseffektive på lang sigt. Det lægger pres på en forretning, og det er her, vi skal huske ikke kun at se indad, men i højere grad tænke på kommercialisering af bæredygtighed som et fælles mål.

For vi har et fælles EU-mål om, at Europas økonomi og samfund skal blive klimaneutrale senest i 2050. Derfor bør vi hele tiden overveje, hvordan vi kan samarbejde endnu bedre i hele værdikæden for at bidrage mest muligt til det mål.

Hos Stryhns Gruppen tilsluttede vi os SBTi i 2021 som en af de første fødevarevirksomheder i Danmark. Vi satte os mål om at blive CO2-neutrale i Scope 1 og 2 og reducere CO2-udledningen med 25% i Scope 3 inden 2030. Ét er at omstille i vores egen produktion (Scope 1 og 2), mens det bliver langt mere komplekst, når vi skal inkludere indirekte udledninger i værdikæden (Scope 3). Målet for Scope 3 er, at 70% af vores leverandører skal være SBTi-validerede i 2025 – men vi kan ikke gøre det alene.

Derfor prioriterer vi en tæt dialog med vores leverandører, så vi kan dele perspektiver og inspirere hinanden til bæredygtig omstilling. Det har bl.a. medført et samarbejde om genanvendelse af bagsidepapir fra brugte etiketter. Den nye genanvendelsesmetode sparer 45 tons CO2 om året. Det kommer både leverandøren, os og klimaet til gode, samtidig med at det er en holdbar, rentabel løsning på lang sigt. Det er netop den slags fælles initiativer, vi har brug for mere af for at lykkes med en klimaneutral og konkurrencedygtig værdikæde. Ingen af os kan gøre det alene, og bæredygtighed bliver i stigende grad et konkurrenceparameter, uanset hvilken del af værdikæden, man tilhører. Lad os derfor blive endnu bedre til at samarbejde, inspirere hinanden og dele ud af de erfaringer, vi gør os på et område, der på mange måder er helt nyt for os alle.

Læs også Stryhns klimaarbejde med Science Based Targets initiative her

  • Del

Som medlem af Mærkevareleverandørerne spiller du en afgørende rolle i foreningens virke. Det er nemlig vores medlemmer, der gennem bestyrelse, udvalg og arbejdsgrupper er med til at udvikle og facilitere vores mange tiltag. Lige nu har vi mere end 110 medlemmer, der alle er væsentlige spillere i Dansk Detailhandel og Away From Home.

Bliv medlem