NAVIGATION
For medlemmer
Kontaktoplysninger
Havnegade 39
1058 København
CVR: 25493915
Lysholt Allé 3
7100 Vejle
CVR: 25493915
Tekst: KOMMID
I flere år har leverandører og grossister efterspurgt muligheden for kun at skulle indmelde og hente varestamdata ét sted, altså at benytte en fælles database. Hidtil har leverandører skullet benytte FoodSam i samarbejdet med kunder i foodservicebranchen og DADAS til detailbranchen. Det er slut nu.
Fra juni 2014 er det kun nødvendigt at forholde sig til én varestamdata-database. Det tidligere DADAS har skiftet navn til GS1Trade Sync og samtidig fået inkorporeret elementer fra Foodsam, så databasen også opfylder foodservicebranchens behov. Fra juni måned optager FoodSam ikke nye medlemmer, og pr. 1. september 2014 skifter grossisterne helt fra FoodSam til GS1Trade Sync. De tekniske procedurer, der er nødvendige for at samkøre de to databaser, vil til den tid være på plads.
– Vi arbejder på en løsning, så de data, der findes i FoodSam, kan overflyttes til GS1Trade Sync, hvis kunderne ønsker det. Samtidig arbejder vi på muligheden for tilkøbsmuligheder af eksempelvis produktdatablad, så dette også kan benyttes fremadrettet, siger Morten Buch, FMCG Manager i GS1 Denmark.
Men allerede fra juni er det ikke længere nødvendigt at benytte begge databaser, da man ved at indmelde sine data i GS1Trade Sync kan levere data til både foodservicebrancen og detailhandlen. Medlemmer af FoodSam behøver endnu ikke melde sig ind i GS1Trade Sync, men når FoodSam er helt afviklet 1. september 2014, er dette en nødvendighed for at kunne benytte databasen.
For at kunne levere aktuel og kvalitetssikret information til alle handelspartnere er det nødvendigt med et system til dataudveksling. Sådan har det været i årevis. Det nye er, at der med GS1Trade Sync nu er én fælles, centraliseret måde at udveksle data på. Og grunden til, at emnet i det hele taget er højaktuelt, er, at der ved udgangen af året træder nye regler i kraft. EU Regulativ 1169 gør det lovpligtigt at leverandørerne stiller en lang række forbrugerrelevante oplysninger om deres produkter til rådighed for handelspartnere, som skal stille oplysningerne til rådighed for forbrugerne. Fra december 2014 er det altså ikke længere tilstrækkeligt at vise begrænsede produktinformationer på emballagen, og det stiller helt nye krav til udveksling af varestamdata.
En af de store fordele ved GS1Trade Sync er, at databasen er en del af et internationalt netværk, som gør det nemt at udveksle data på tværs af landegrænser.
– GS1Trade Sync er ikke begrænset til det danske marked. Via GS1Trade Sync kan danske leverandører udveksle data med de udenlandske dagligvarehandlere, som er medlem af en lokal datapool tilknyttet Global Data Synchronisation Network (GDSN). Specielt i Norden er der et stærkt GDSN-baseret samarbejde mellem de lokale datapools, hvilket er en fordel for de aktører, som handler her. For eksempel kræver ICA Sverige, at alle vareoprettelser skal ske gennem den svenske datapool Validoo, der ligesom GS1Trade Sync er del af GDSN-netværket, siger Lars Kyed, adm. direktør i GS1 Denmark
Uanset om du handler nationalt eller internationalt, har Regulativ 1169 stor betydning for din måde at informere om varestamdata. Med sammenlægningen af de to databaser er der dog lidt mindre at forholde sig til, og GS1Trade Sync vil være en hjælp i arbejdet med at få kommunikeret de korrekte informationer.
På www.gs1.dk/gs1tradesync finder du medlemslister, guides, dokumentation, priser samt brugeraftalen, som skal udfyldes og returneres for at blive medlem af GS1Trade Sync.
Artiklen er oprindeligt udgivet i e-magasinet Foodexpo 2014
Som medlem af Mærkevareleverandørerne spiller du en afgørende rolle i foreningens virke. Det er nemlig vores medlemmer, der gennem bestyrelse, udvalg og arbejdsgrupper er med til at udvikle og facilitere vores mange tiltag. Lige nu har vi mere end 110 medlemmer, der alle er væsentlige spillere i Dansk Detailhandel og Away From Home.
Bliv medlem