Rapport – Consumer Access to Brands

Når vi er på ferie uden for landets grænser, bugner hylderne med alverdens varianter i hver kategori. Dagligvareudbuddet er langt større end det, vi oplever i danske dagligvarebutikker. Dét faktum har Mærkevareleverandørerne igennem længere tid påpeget som et problem. Og nu kan vi dokumentere, at det rent faktisk er sådan, det forholder sig.
Mærkevareleverandørerne har sammen med 10 andre europæiske lande sat fokus på forbrugernes adgang til et alsidigt dagligvareudbud. Analysen ”Consumers Access to Brands”, som har grundlag i et KantarRetail/GFK hustandspanel, hvor ca. 70 kategorier er undersøgt, viser, at de klassiske supermarkeder i Danmark indmelder en stadig mindre del af de lanceringer, dagligvareleverandørerne bringer til markedet.

I 2012 indmeldte et typisk dansk supermarked ca. 60% af de produkter, som blev lanceret. I 2014 var indmeldingen faldet til ca. 40%. En udvikling, der nødigt skal fortsætte…

Heldigvis er der noget, der tyder på, at udviklingen er ved at vende, men da vi halter langt bagefter de lande, vi sammenligner os med, er der stort behov for at få lukket op for sluserne og få givet forbrugerne et langt større vareudbud.

Skal en nylancering bidrage til vækst, er det afgørende, at den understøttes af markedsføring.

Men når kæderne ikke indmelder leverandørernes nyheder, begrænses leverandørens muligheder for at understøtte lanceringerne med den nødvendige markedsføring. Indmeldelse i en enkelt kæde er ikke nok – succesen med en nylancering kræver bred distribution. Situationen er uholdbar på tværs af værdikæden. Det synes urimeligt, at de danske forbrugere ikke har tilstrækkelig adgang til et alsidigt vareudbud. På samme måde giver det ikke mening, at der kræves innovation og nytænkning, mens oplevelsen fra leverandørerne er, at det ikke er muligt at komme igennem med værdiskabende innovation og nye mærkevarer. Og det til trods for, at det er mærkevarer, der driver innovation. Mærkevaren spiller en afgørende rolle for vækst- og værdiskabelse – både for leverandørerne, i branchen og for samfundsøkonomien.
I det følgende synliggøres nogle af de udfordringer mærkevaren, leverandøren og forbrugerne mødes af.

Konklusionerne er baseret på analysen ”Consumers Access to Brands”, som har grundlag i KantarRetail/GFK hustandspanel, det omfattende studie ”Brand Growth 2.0” og rapporten “Brand Trust Study”, som Europe Economics står bag.

HENT RAPPORTEN HER

  • Del

Som medlem af Mærkevareleverandørerne spiller du en afgørende rolle i foreningens virke. Det er nemlig vores medlemmer, der gennem bestyrelse, udvalg og arbejdsgrupper er med til at udvikle og facilitere vores mange tiltag. Lige nu har vi mere end 110 medlemmer, der alle er væsentlige spillere i Dansk Detailhandel og Away From Home.

Bliv medlem