Opdateret inden i og uden på

I mange år var vi kendt som DLF Dagligvareleverandørerne, men i takt med at markedet og foreningen har forandret sig, giver det mere mening, at vi hedder Mærkevareleverandørerne. Få et indblik i tankerne bag beslutningen her. 

Tekst: Louise Lindberg//KOMMID

Arbejdet med at inspirere til vækst og værdiskabelse til gavn for medlemmer, kunder og forbrugere har længe været omdrejningspunktet i leverandørernes kommercielle interessefællesskab. Og sådan er det stadig. Grundstenene i foreningen er der ikke ændret på – ikke lige nu i hvert fald. Men med den forandring, der er sket i markedet over tid, er foreningen fulgt med og har forandret sig løbende – og derfor var navnet Dagligvareleverandørerne ikke længere dækkende for dét, foreningen er.
– DLF har udviklet sig stille og roligt i takt med markedet, men vi har ikke været tydelige alle steder. Blandt andet er vores navn, Dagligvareleverandørerne, ikke rigtig fulgt med – vi er blevet et interessefællesskab for andre end dagligvareleverandørerne, siger direktør Niels Jensen.

Foreningen udvides

Navneforandringen blev afsløret til DLF Årstræf 2018, hvor foreningens 50-årsjubilæum også blev markeret. Meget er sket de seneste 50 år – og sådan vil det fortsat være. Ambitionerne for foreningen er store. Og netop derfor markeres nu et skifte – ikke kun med navneforandringen, men også med en udvidelse af foreningen. 
– Allerede da AFH/foodservice kom med, og foreningen blev delt op i detail og AFH, skete der jo et skifte. Men i takt med at markedet har ændret sig, og dagligvarekæderne i dag sælger meget andet end dagligvarer, åbner vi op for, at Mærkevareleverandørerne er andet end et interessefællesskab for dagligvareleverandører. Vi har ikke haft så meget fokus på non-food. Det vil vi ændre på nu og tænke mere i, hvilke nye medlemmer der er relevante for dagligvarekanalen. Vores forening har meget at byde på for alle mærkevareleverandører i Danmark, siger Niels Jensen.

Kanaler flyder sammen

Bag forandringerne ligger en skelsættende tendens – en ændring i markedet, hvor kanalerne flyder sammen, og grænserne mellem kundeflader flyder ud.
– Afsætningskanalerne flyder sammen og skaber forandring i branchen. Ser vi på fx convenience-food, er det så foodservice eller detail? Salget af måltidskasser eksploderer som en konsekvens af udviklingen og danskernes forandrede madvaner. Samtidig har den digitale udvikling også stor betydning for, at det traditionelle kanalbegreb brydes ned, siger Niels Jensen.

Forbrugerne søger brandet

Forbrugernes adfærd er netop styrende for leverandørernes retning.
– Vi skal konstant se, hvor forbrugerne går hen, og ændre os i takt med deres adfærd. I takt med at digitaliseringen fylder mere, er vi også nødt til at tænke i de baner. Fødevarer på nettet er blevet spået en svær fremtid, men vi kan jo alligevel se, hvordan måltidsløsningerne oplever voldsom vækst. Sådan en tendens er vi nødt til at forholde os til, siger Niels Jensen og fortsætter:
– Online tænker man ikke i kanaler på samme måde, som når man går i fysiske butikker. Man går efter et bestemt produkt eller et bestemt brand – frem for at tage udgangspunkt i kanalen, for det afgørende er ikke, hvilken butik den er fra, men hvilket brand eller produkt man søger.

Vær der, hvor kunderne er

Netop det med, at kanalfokusset udjævnes, og produkterne og ikke mindst brandet er i fokus, er afgørende for den måde, Mærkevareleverandørerne vil arbejde fremadrettet.
– Vores leverandører skal være der, hvor forbrugerne er. Vi følger vores medlemmer den vej, hvor de møder deres kunder, og derfor forandrer foreningen sig i takt med, at markedet gør. Tidligere har vi kun fokuseret på samarbejdet med detailhandlen, men når vi ser, grænserne mellem kanalerne flyder ud, er vi nødt til at ændre fokus.

Ifølge Niels Jensen er det ikke kun et spørgsmål om digitalisering, men også om, at der generelt sker en sammensmeltning af kanalerne.
¬– Vi kan købe dyremad ved gartneren og rengøringsmidler i byggemarkedet. Vi er meget opmærksomme på, hvad det betyder for vores medlemmer, og hvor deres fremadrettede salgskanaler er, siger han.

Mærkevaren som samlingspunkt

Fælles for foreningens fremtidige strategiske pejlemærker er, at det er mærkevaren, der er i fokus. Og det kommercielle samspil. Det har ifølge Niels Jensen relevans for både nuværende og nye medlemmer og for nye kanaler.
– Ingen anden brancheorganisation har det fokus – altså på mærkevaren og den kommercielle sammenbinding. Derfor tror vi også på, at vi er interessante for en lang række danske mærkevareleverandører, og vi glæder os til at se foreningen udvikle sig og få endnu mere muskelkraft.

Rejsen fortsætter

Ud over det klare fokus på mærkevaren vil fair samhandel og styrkelse af branchesamarbejdet med fokus på forbrugerne og en effektiv værdikæde fortsat være omdrejningspunkter i foreningen.
– Egentlig kan man sige, at der ikke er så meget, der er ændret. Vi folder bare strategien endnu mere ud og kommer med nogle konkrete tiltag som en naturlig del af den rejse, vi har været på i nogle år, fastslår Niels Jensen.

  • Del

Som medlem af Mærkevareleverandørerne spiller du en afgørende rolle i foreningens virke. Det er nemlig vores medlemmer, der gennem bestyrelse, udvalg og arbejdsgrupper er med til at udvikle og facilitere vores mange tiltag. Lige nu har vi mere end 110 medlemmer, der alle er væsentlige spillere i Dansk Detailhandel og Away From Home.

Bliv medlem