Økologien er i fremgang

Det ser positivt ud for økologien. Overalt spirer tendensen frem og vinder indpas. Forbrugernes blik er rettet mod økologiske varer, flere varenumre kommer i spil, eksporten stiger, og den generelle interesse for og fokus på økologiens fordele vinder frem. På de næste sider kaster vi et blik på økologien, og hvad den fylder i foodservice-branchen.

Tekst: KOMMID

I 1987 fik Danmark som det første land i verden sin egen lov om økologi, da Folketinget vedtog Lov om økologisk jordproduktion. To år senere kom det røde Ø-mærke som statens garant for økologisk kontrol.

Langsomt kom flere og flere økologiske varer på markedet. I 1993 satte SuperBrugsen prisen ned på økologisk mælk, hvilket var med til at booste salget af økologisk mælk og give inspiration til også at købe andre økologiske varer.

Langsomt vandt økologien indpas i de danske køkkener. Især æg og mejerivarer, siden frugt og grønt og kaffe vandt indpas. Økologiske varer gik fra at være nicheprodukter til at komme på hylderne i større eller mindre grad i enhver detailkæde og hos grossisterne. Sortimentet bredte sig til alle tænkelige varegrupper.

Førende økologination

Nu skriver vi 2016. Danskerne er stadig førende på økologi. Med en økologiandel på 7,6 % af det samlede fødevaresalg har vi den økologiske verdensrekord. Ca. halvdelen af danskerne køber økologi hver eneste uge.

Også i foodservice-branchen vinder økologien indpas. I 2014 ramte salget af økologiske varer i foodservice-branchen 1,3 mia., hvilket svarer til 6,5 % af det samlede fødevaresalg. Året før lå salget på 948 mio., hvilket var en fordobling siden 2009. Der sker virkelig noget på det økologiske marked disse år.

Faktisk er markedet for økologi blevet så stort, at Danmarks Statistik nu har økologien som selvstændigt område, og også på Foodexpo i starten af marts så vi, at økologien nu har fået sin egen hal.

Økologi over grænserne

Også på eksportområdet sker der rigtig meget for økologien disse år. De seneste ti år er den danske eksport af økovarer syvdoblet. I 2014 solgte danske virksomheder økovarer til udlandet for 1.721 mio. kr., hvilket er en stigning på 12 % i forhold til 2013. Økologisk Landsforening forventer, at økoeksporten i 2020 har nået et minimum på tre mia. Lige nu er det ifølge Økologisk Landsforening især tyskere, svenskere, franskmænd og hollændere, der har smag for de danske økovarer, men også lande uden for EU viser stigende interesse.

Kilde: Økologisk Landsforening.

Det røde økomærke

Sidste år kunne det røde økomærke fejre 25-årsjubilæum. Et brand, som har 100 % kendskabsgrad i befolkningen, og som langt de fleste også har tillid til.

Det røde økomærke ses på økologiske produkter, der er helt eller delvist produceret og pakket i Danmark.

Alle økoproducenter skal dokumentere, at de økologiske varer holdes adskilt fra konventionelle varer, og får mindst én gang om året besøg af en kontrollør fra NaturErhvervstyrelsen, som sikrer, at alle regler følges.

Ifølge Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, har mærket bidt sig fast hos danskerne som garanti for flere ting på samme tid: rene fødevarer uden rester af sprøjtegifte, en miljøvenlig produktion, der skåner vores fælles drikkevand og natur mod kemi, samt en høj dyrevelfærd, hvor dyrene har god plads og kommer ud under åben himmel.

Kilder: Fødevarestyrelsen, NaturErhvervstyrelsen og Økologisk Landsforening.

Det Økologiske Spisemærke

I 2009 så Det Økologiske Spisemærke dagens lys. Mærket er et statskontrolleret bevis på, at et spisested satser på økologi. Det findes i en bronze-, en sølv- og en guldvariant, som viser, hvor stor en del af de indkøbte føde- og drikkevarer på spisestedet der er økologiske. Spisestederne opgør økologiandelen i enten kroner eller kilo.

Bronze = 30-60 % økologi
Sølv = 60-90 % økologi
Guld = 90-100 % økologi

Det er Fødevarestyrelsen, som administrerer og kontrollerer reglerne, mens de samarbejder med Økologisk Landsforening om at udbrede og informere om Det Økologiske Spisemærke.

24 % af befolkningen “kender” Det Økologiske Spisemærke, mens hele 47 % har “hørt om det”. Det er især den ældre del af befolkningen (40-74 år), der kender mærket. Andelen af danskere, der siger, at de aldrig har hørt om Det Økologiske Spisemærke, er faldet fra 74 % til 53 %.

Mere end 1.500 spisesteder i Danmark har Det Økologiske Spisemærke. Økologisk Landsforenings mål er, at 6.000 spisesteder har økospisemærket i 2020.

Kilder: Økologisk Landsforening og Fødevarestyrelsen.

Du kan se det nye foodmagasin her

  • Del

Som medlem af Mærkevareleverandørerne spiller du en afgørende rolle i foreningens virke. Det er nemlig vores medlemmer, der gennem bestyrelse, udvalg og arbejdsgrupper er med til at udvikle og facilitere vores mange tiltag. Lige nu har vi mere end 110 medlemmer, der alle er væsentlige spillere i Dansk Detailhandel og Away From Home.

Bliv medlem