Nervøsitet kan måles

Er det efterskælvet, vi stadig kan mærke, eller er der en ny krise på vej? Frygten og pessimismen vinder over optimismen, og det kan ses på annonceringen. Årets Trendsundersøgelse fra MEGAFON giver syn for sagen.

Tekst: KOMMID

2011 var et omskifteligt år, og det bærer Trendsundersøgelsen tydeligt præg af. Langt hen i 2011 var den generelle opfattelse, at krisen var aftagende. Men efterårets turbulens omkring gælds- og eurokriser kombineret med kedelige tal om ledighed, manglende forbrugeroptimisme og recession vendte billedet, og annoncørerne ser nu igen mere dystert på fremtiden.  

Om de nye nedgangstal bare er et lille knæk, som man ofte ser på en ellers opadgående kurve efter en krise, eller om de markerer begyndelsen på en helt ny krise, er ikke til at sige.

Voksende pessimisme

Ét krisetegn er, at de sidste par års spirende optimisme for væksten i egen virksomhed og branche er stoppet. Der er stadig tro på, at egen virksomhed vil vækste, men på branchens vegne forventer man nedgang. Også blandt privatforbrugerne er der voksende pessimisme: tre ud af ti oplever at have (fået) færre penge til forbrug de sidste tre måneder, og over halvdelen forventer, at krisen vil fortsætte mindst to år ud i fremtiden. 


Hvordan med annoncering?

Vi kan glæde os over, at reklameomkostningerne i 2011 blev nogenlunde som forventet trods de økonomiske tilbageslag. Positivt er det også, at andelen af dem, der regner med et større budget, er større end dem, der regner med det modsatte. Men forventningerne for det nye år er generelt lavere end sidste år.

Ser vi på fordelingen i mediegrupper, er en klar vinder online annoncering. Annoncørerne regner med, at online annoncering vil beholde sin nuværende andel af marketingbudgettet, omkring en tredjedel. 


For de trykte medier ser det ikke godt ud. Annoncørerne forventer mindre brug af print i det nye år, ligesom de vurderer, at printmedierne har tabt betydning for salget. Vi bemærker dog også, at det stadig er over halvdelen, der har brugt landsdækkende dagblade og magasiner i 2011, og at print nogenlunde holder sin andel på budgettet. 



Mærkevareleverandørernes medlemmer er ikke kommet online

Mærkevareleverandørernes medlemmers svar adskiller sig ikke meget fra de øvrige respondenter i undersøgelsen. Vi ser dog, at Mærkevareleverandørernes medlemmer i højere grad fremhæver tv, event/trade og ikke mindst tilbudsaviser som afgørende for salget, mens egen hjemmeside og anden onlineannoncering ligger klart lavere end hos andre annoncører.

Trendsundersøgelsen er gennemført blandt 150 annoncører, herunder 34 fra Mærkevareleverandørerne. MEGAFON og Mærkevareleverandørerne håber, at endnu flere vil medvirke i undersøgelsen næste år, så vi med større sikkerhed kan udtale os om, hvordan Mærkevareleverandørernes medlemmer adskiller sig fra øvrige annoncører.

Bragt i DLF magasinet #1 2012

  • Del

Som medlem af Mærkevareleverandørerne spiller du en afgørende rolle i foreningens virke. Det er nemlig vores medlemmer, der gennem bestyrelse, udvalg og arbejdsgrupper er med til at udvikle og facilitere vores mange tiltag. Lige nu har vi mere end 110 medlemmer, der alle er væsentlige spillere i Dansk Detailhandel og Away From Home.

Bliv medlem