Markedsudvikling og forbrugertrends

IGD leverer opdateret indsigt i, hvordan dagligvaremarkedet udvikler sig, og hvilke trends der ses igennem værdikæden. Medlemsorganisationen har mere end 1.000 medlemmer verden over – både leverandører og dagligvarekæder. På Mærkevareleverandørernes Årstræf 2018 holdt Nick Downing fra IGD et kort oplæg – her er de vigtigste pointer fra hans oplæg.

Teknologien har enorm betydning for, hvordan vi shopper – både online og offline.

– E-handlen bevæger sig rigtig hurtigt lige nu. UK har klart det største europæiske marked for dagligvarehandel online. Her ligger vi lige nu på 6 % af al dagligvarehandel, men det vil stige til 9 % i 2022, og i andre lande, hvor det endnu ikke er så stort som i UK, vil vi se en endnu større stigning, siger Nick Downing, kommerciel direktør i IGD.

Miks af fysiske og onlinebutikker

Der er dog ret stor forskel på landene. Tyskland har et meget lille marked for onlinehandel. Her er kun 1 % af markedet onlinehandel. Det skyldes ikke mindst, at kædernes fysiske butikker er overalt.
– Aldi og Lidl fylder rigtig meget i Tyskland, og de eksperimenterer også med onlinesalg, men er meget forsigtige på den del. De har ikke travlt, for de vil jo ikke ødelægge salget i deres fysiske butikker. Onlinesalget vil stige i de europæiske lande de kommende år, men de fleste vil fortsat handle i supermarkeder.

Og så vil vi se tendensen med, at fysiske og onlinesalg vil blive mikset mere.
– Vi ser allerede en del channel blurring. Den nok største driver for onlinehandel er Amazon, og de åbner også fysiske butikker nu, hvor du bare tager det fra hylderne, du ønsker, og går ud af butikken uden at skulle forbi kassen. Kamerateknologi og sensorer sporer dine køb, og betalingen trækkes automatisk fra kundens Amazonkonto, forklarer Nick Downing og peger på, at denne sammensmeltning af kanaler vil komme til at fylde mere fremover.

Detaljerede valgmuligheder nødvendigt

Der er nogle kategorier, forbrugerne hellere vil shoppe online end andre.
– Babypleje, frossen mad, dåsemad og tunge varer er noget af det, der sælger bedst online. Friske råvarer som grøntsager, frugt og fisk vil folk selv vælge i butikken. Det er subjektivt, om man helst vil have en gul eller en lidt grønlig banan. Der er det svært for onlineshops at tilfredsstille forbrugerne, siger han.

Han påpeger, at noget af det, der netop er nødvendigt, hvis man vil have mere gang i onlinedagligvarehandel, er at gøre indkøbsmulighederne mere detaljerede.
– Forbrugerne stoler ikke på, at de får frisk frugt, som de gerne vil have den, hvis de handler online. Der skal være mulighed for at vælge mere detaljeret.

Gør det, du er bedst til

Nick Downing mener, at de bedste til at drive butikker – offline som online – er detailhandlen, ikke leverandører. I hvert fald lige nu.
– Leverandørerne skal forstå onlinekanaler og -salg, men ikke selv udvikle det. Det kan ikke gå lige nu – der er for lang vej endnu, så det er klogt at holde sig på sidelinjen lidt endnu. Vi vil komme til at se mere direkte handel mellem leverandører og forbrugere, men ikke endnu. Det bliver ikke dominerende hverken på kort eller mellemlang sigt, siger han og pointerer:
– Har man produkter, der kan sælges online, skal man nok komme af med dem på den ene eller anden måde. Det betyder ikke, at man selv skal sælge dem. Ikke lige nu. Hvis markedet for det vokser, kan man jo hurtigt skifte strategi.

Fysiske butikker ændrer karakter

At der går noget tid, før der kommer mere gang i onlinehandlen af dagligvarer, betyder ikke, at vi ikke vil se forandring af kanalerne.
– De fysiske butikker vil være den primære kanal noget tid endnu, men de vil ændre karakter og blive meget anderledes end nu. Forbrugernes behov forandrer sig, og dermed gør deres shoppeadfærd det også. Før handlede man en gang om ugen. De unge forbrugere planlægger ikke deres indkøb. De kommer i butikken mange gange om ugen og handler efter, hvad de har lyst til i situationen, siger Nick Downing.

Lystbetonet shopping

Netop det at handle og spise efter, hvad man har lyst til i situationen, gør også, at grænserne mellem at spise inde og ude flyder sammen.
– Hvad og hvor man spiser, styres af, hvad man har lyst til. Er det tid til morgenmad, og prioriterer man den gode kaffe, bliver det også der, hvor man kan få det, man spiser morgenmad.

Forbrugerne er ikke særligt loyale længere, hvis du spørger Nick Downing.
– Den nye forbruger er hele tiden på jagt efter noget nyt. Nye smagsvarianter, nye produkter, de ikke kender. De er mere impulsstyrede og friske på at prøve noget nyt. De skriver ikke indkøbslister og handler der, hvor det er nemt – gerne der, hvor det er tættest på. Og ikke nødvendigvis samme sted hver gang. Vil du vinde fremtidens forbruger, skal du sørge for, at dine varer er der, hvor forbrugeren er.

Kanaler og grænser smelter sammen

Convenience-food er ifølge Nick Downing netop et eksempel på, at kanalerne flyder sammen, og at maden skal være tilgængelig der, hvor forbrugerne er.
– Vi køber maden, mens vi er på farten. Morgenmad er ikke længere noget, vi spiser hjemme i ro og mag, men noget, der for de flestes vedkommende indtages på farten. Markedet skal forandre sig i forhold til forbrugernes adfærd. Og se på de behov, der er. Hvorfor er der ingen, der sælger tyggegummi i kaffebarer? Følg forbrugerne, hvor de er, og hav dine varer klar, hvor de har brug for dem.

Han peger på, at grænserne mellem foodservice og detail flyder sammen.
– Forbrugerne er ligeglade med, om den frokost, de spiser, er fra retail eller foodservice. Konkurrencen om forbrugeren bliver større, i takt med at grænserne flyder sammen, og det bliver svært at se forskel, afslutter Nick Downing.

BONUSINFO

IGD er en medlemsorganisation for dagligvarebranchen, som leverer indsigt i forbruger- og indkøbstrends til deres mere end 1.000 medlemmer verden over. Nick Downing kom til virksomheden i 2001 som retail-analytiker og hjalp med at opbygge IGD’s kommercielle team. Han er nu kommerciel direktør, bestyrelsesmedlem og ansvarlig for salg, medlemskaber og events i IGD.

  • Del

Som medlem af Mærkevareleverandørerne spiller du en afgørende rolle i foreningens virke. Det er nemlig vores medlemmer, der gennem bestyrelse, udvalg og arbejdsgrupper er med til at udvikle og facilitere vores mange tiltag. Lige nu har vi mere end 110 medlemmer, der alle er væsentlige spillere i Dansk Detailhandel og Away From Home.

Bliv medlem