NAVIGATION
For medlemmer
Kontaktoplysninger
Havnegade 39
1058 København
CVR: 25493915
Lysholt Allé 3
7100 Vejle
CVR: 25493915
Mærkevareleverandørernes medlemmer mødtes til frokost over en sandwich og den indledende networking – og delte sig herefter i detail og Away From Home, hvor de to spor blev mødt med hver to oplæg. Away From Home medlemmerne blev præsenteret for oplæg fra hhv. Madkulturen og Meyers Kantiner, mens detailmedlemmerne fik oplæg fra hhv. Dansk Supermarked og Coop.
Efter generalforsamlingen og Mærkevareleverandørernes medlemsmøde med årsberetning og præsentation af 2020 strategien gik kategoridirektør i Dagrofa Hans Holmstedt på scenen til et oplæg om Dagrofas perspektiv på det danske dagligvaremarked.
Pludselig var klokken 15.30, og her begyndte dagens gæster at tjekke ind.
Første oplægsholder på scenen var Peter Giørtz Carlsen, Executive Vice President Europa Arla Foods som gav tilhørerne indsigt i det europæiske marked.
Med et detail- og foodservicemarked i rivende udvikling, kanaler, der fusionerer, forbrugeradfærd, der er under forandring, digitalisering der udfordrer og skaber nye muligheder, ses en branche i konstant forandring – og dét må vi forholde os til.
Som noget af det første i sit oplæg pointerer Peter Giørtz Carlsen, hvor vigtig strategien er i det forandrede marked, vi agerer i. CSR noget af det, vi stadig skal holde fast i, mener han.
– Hvis vi formår at fortælle vores historier og skabe merværdi, vil forbrugerne betale mere for varerne. Den personlige, nære kontakt betyder enormt meget og udfordringen lige nu er jo, at det hele går rigtig hurtigt, og at alt er i forandring.
Selv om Arla har indtaget markeder over det meste af verden, er det stadig kun halvdelen af danskerne, der ved, at de er ejet af landmændene. Der er historier, der fortsat skal fortælles, selv om det går stærkt for Arla ude i verden.
Forbrugerne forventer udvikling og Peter Giørtz Carlsen mener, at det er nødvendigt med samarbejder på tværs af værdikæden, hvis branchen skal vækste.
– Vi er meget optagede af, hvordan vi kan skabe stærkere partnerskaber med handlen. Det handler om tillid, for hvis vi laver innovation for kunderne, skal begge parter committe sig. Vi skal fortsætte af den vej, vi er på vej hen ad allerede og sammen tilføre innovationer til markedet, siger han og tilføjer, at Arla tror på både mærkevarefokus og private label partnerskaber.
På verdensplan er der 6 milliarder, der konsumerer mejeriprodukter hver dag. Arla oplever stor efterspørgsel internationalt og satser på at halvdelen af væksten fremover skal komme fra Europa. Inden for det kommende år forventer de en vækst på 3-4% i Europa – selv om en af de store udfordringer bliver ikke at miste forbrugerne i takt med stigende priser kombineret med kravet om flere lokale varer.
Man er ifølge Peter Giørtz Carlsen nødt til at se på, hvor vækstmulighederne ligger. I Asien og Afrika er de ikke så gode til mælk, men alligevel bliver det der, Arla vil vækste mest de kommende 10 år.
Forbrugertrends er en af de andre ting, man bør have fokus på. Ifølge Peter Giørtz Carlsen er sundhed en af de tendenser, men ikke kan komme uden om.
– Jeg har ikke mødt en kunde i Europa, der ikke har nævnt sundhed i top tre over de vigtigste tendenser lige nu. Vi vil se meget mere segmentering for at kunne fange den sundhedsbølge, der er i gang. Det er et meget stort fokusområde for Arla, ikke mindst i vores store innovationscenter i Skejby, siger Peter Giørtz Carlsen.
Han mener, det handler om at lede efter ”pockets of growth”.
– Vi fortsætter vores fokus på sundhed. I England er det blevet besluttet politisk, at sukkerindtaget skal reduceres med 25% bl.a. fordi der ses stigende overvægt hos børn. Og det er jo ikke kun i England, det er nødvendigt at have øget fokus på sunde fødevarer.
Et andet område, hvor Arla satser yderligere både nationale og internationalt er ift. økologi.
– I England har de ikke helt opdaget, hvad økologi er, men det skal vi nok vise dem.
Han peger på, at sustainability er lidt af en jungle.
– Der er så mange forskellige trends, at det kan være svært at være med overalt. Madspild er enormt stort ude i Europa, og det er helt sikkert noget af det, vi vil se mere til her i Danmark. Jeg tror, vi vil se mere med akkrediteringer fra fx. Dyrenes Beskyttelse. Forbrugerne vil vide, at vi gør noget aktivt og vil kunne sortere i deres valgmuligheder.
Arla vil være dygtigere inden for et smallere felt. Selv om digitalisering ifølge Peter Giørtz Carlsen efterhånden er old news, fylder det stadig enormt meget og er noget, vi må forholde os til.
– Vi har valgt otte fokusområder, og her vil vi fortsat tilføre innovation til markedet. Vi har et mål om at være en stærk digital partner, og selv om der kun er 6% i Europa, der køber deres dagligvarer online, så er det jo den vej, det går. I Arla er vi gode til kategori-management, men det er da lidt noget andet at arbejde med algoritmer end der, hvor vi startede med kategorianalyser. Men i Arla er det digitale bestemt noget, vi satser på. Vi forventer, at min 15% af omsætningen i Europa i 2017 skal komme fra online salg.
Herefter overlod Peter Giørtz Carlsen scenen til David Wiegert, E-commerce Director Consumer Goods Europe SCA. De følgende tre kvarter gav David Wiegert deltagerne indblik i det europæiske e-commerce marked især, hvilke muligheder og udfordringer der ligger I et samarbejde med Amazon.
Da David Wiegert I sin tid mente han satsede stort ved at forsøge at få Amazon til at tage de 100 bedste af SCA’s produkter, men blev mødt af svaret om, at de selvfølgelig ville have dem alle, så han pludselig Amazons særlige forretningsmodel fra en helt ny vinkel.
Han mener, at leverandørerne bør være på Amazon, ikke mindst fordi de er så meget foran alle andre. Måske ikke på dagligvaresiden endnu, men det kommer. Man skal være forberedt på at skulle håndtere meget selv og at vilkårene i samarbejdet kan være hårde, men han mener stadig, at det er nødvendigt at gå med. Det kan godt være, at det virker uoverskueligt, og at der er meget, man stadig er usikker på, men det er ifølge David Wiegert ingen undskyldning for at vente med at gå online.
– Kom nu bare i gang. Den digitale verden forandrer sig alligevel hele tiden, så det kan ikke hjælpe noget at vente på det rigtige tidspunkt, eller til man føler sig mere sikker og klar.
Han påpeger, at det ikke er svært at sælge online, hvis man blot har “the basics” på plads. Har man al produktinfo klar, er man rigtig langt, mener han. Han fremhæver, at forbrugeren er blevet betydeligt mere modnet allerede, så det er med at komme med, inden det for alvor går løs.
– Det er den måde, man får det prøvet af og gjort sig nogle erfaringer.
Han foreslår, at leverandørerne og handlen taler sammen om mulighederne I en digitale vej til forbrugerne.
– Tal med retailers, der er i gang, hvordan I kan samarbejde om dette.
Penetration og frekvens bliver nogle af de afgørende parameter for, hvordan man vil klare sig i onlinehandlen fremover. Ifølge David Weigert er der et kæmpe potentiale og han spår, at det vil gå stærkt inden længe. Der er mange steder at hente inspiration, og mange veje at gå.
Selv om en af udfordringerne i Danmark er, at der er alt for mange butikker på få km2, så forbrugerne ikke synes at have det umiddelbare behov får at få varerne leveret, tager det jo stadig tid at bevæge sig ned i butikkem. Og ifølge David Wiegert kan der findes fornuftige løsninger inden for både levering/afhentning – et parameter, der netop er afgørende for ens success.
– Jeg handlede hos Tesco og fik mine varer leveret mindre end en halv timer efter, jeg havde afgivet ordren – i Danmark kan man hos de fleste først få varene dagen efter. Der er noget at arbejde på, afslutter han.
Næste mand på scenen mener at have svarene på nogle af de netop præsentere udfordringerne fra David Wiegert. Stefan Plenge, adm. Direktør i nemlig.com mener, han er milevidt foran detailkonkurrenterne fra de fysiske butikker, når det kommer til fremtidens dagligvarehandel.
Intet mindre end en vision om at forandre danskernes liv er pejlemærke for nemlig.com. Lige nu dækker online supermarkedet halvdelen af det danske marked rent geografisk – sidste år kom Fyn og dele af Jylland med. De har mere end 11.000 varer i sortiment, leverer med 600 medarbejdere på landsplan varen den time på dagen, det passer kunden, omsætter for en milliard og gør store investeringer i it, logistik, konceptudvikling mv.
Forventningerne til fremtiden er en vækstrate på over 30% over de næste år, kortere tid fra bestilling til levering, større geografisk rækkevidde og et langt større sortiment. Den del af forretningen ser han som basic udvikling. Det spændende bliver den differentierede kommunikation med kunderne. Og det er her, han er overbevist om, at nemlig.com for alvor vil overhale sine fysiske konkurrenter.
– Vi kommer til at ramme kunden lige hvor deres behov er. Vi kan se hvad deres præferencer er, hvornår de handler, hvor de er når de handler, hvad de foretrækker hvornår, fra hvilken device de har handler, hvad de har kigget på hvornår osv. Vi har mulighed for en kundeindsigt, som de fysiske butikker ikke kommer i nærheden af, påpeger han.
Nemlig.com ser frem til shop-i-shop-samarbejde med leverandørerne, hvor de kan skabe lige det content, de ønsker.
– Vi laver små butikker til jer på vores platform, hvor I kan lægger videoer, billeder og andet content, lige som I ønsker det. I kan redirecte jeres kunder fra jeres egne platforme til vores shop uden de kommer forbi konkurrenternes varer. Igen noget, den fysiske verden har meget svært ved at matche, påpeger Stefan Plenge og tilføjer, at det er nærheden fra den lokale købmand, der ved, hvad ens præferencer er, der nu ganges med en million, fordi det er algoritmer, der gør arbejdet. At kunden vil føle sig ganske særlig med den personificerede kommunikation.
Nemlig.coms direktør fremhæver en række elementer, han tror, vi vil komme til at se mere til – som alle betyder, at online slaget vil overhale de fysiske butikker.
– Virtual reality kommer til at rykke enormt. Når det kommer, er der altså ikke meget, den fysiske verden har at byde på længere. Her får vi sanseuniverser i alle retninger, siger han.
Han peger også på selvkørende biler som en stor fordel for online handlen.
– Det er tæt på nu. Og det vil betyde enormt meget for os, for det er altså ikke bilerne eller benzinen, der er vores dyreste post ift. levering, det er helt klart lønninger til vores chauffører. Igen noget, der vil give os en kæmpemæssig fordel om få år. Airbus har meddelt, at de inden udgangen af 2017 vil lancere den første førerløse bil. Så er det pludselig tæt på.
Det er seks et halvt år siden nemlig.com så dagens lys. Stefan Plenge mener kun, det kan gå for langsomt for andre at komme ombord på online vognen.
– At holde stædigt fast i, at det ikke kommer til at ske, er ikke den rette vej at gå. De fysiske supermarkeder kom til i 50’erne. Jeg har ingen anelse om, hvornår online handlen vil overhale offline handlen, men det kommer helt sikkert ikke til at tage 60 år, afslutter han.
Efter de tre faglige indspark blev der budt på velkomstdrinks og mere networking i foyeren inden den store festmiddag med gæstetaler, det store Awardshow fri bar og natmad.
Som medlem af Mærkevareleverandørerne spiller du en afgørende rolle i foreningens virke. Det er nemlig vores medlemmer, der gennem bestyrelse, udvalg og arbejdsgrupper er med til at udvikle og facilitere vores mange tiltag. Lige nu har vi mere end 110 medlemmer, der alle er væsentlige spillere i Dansk Detailhandel og Away From Home.
Bliv medlem