Mærkevareleverandørernes Årstræf 2014 – Mærkevareleverandørerne Partner

Tekst: KOMMID

Innovation som omdrejningspunkt

Med innovation som dagens bærende element, var der sammensat et program, der på forskellig vis berørte emnet. Se et udpluk af de indlæg, der var med på Årstræf 2014.

The Nielsen Innovation Practice

På årstræffet kastede Nielsen lys på, hvilke innovationer der leder til vækst. I den sammenhæng præsenterede de blandt andet resultater fra fire års amerikanske studier af emnet og gav bud på, hvilke succeser vi ser rundt om i verden; både i forhold til produktlancering og til virksomheders generelle innovation. Hvordan opsnuser man forbrugernes behov og ikke mindst: hvordan får man ført det behov videre til noget, der ender som en succes på markedet.

Paneldebat – vækst gennem innovation

For at skabe debat om et af de emner, som optager de fleste af os allermest lige nu, havde vi samlet et panel bestående af et godt mix af leverandører og dagligvarehandlen: adm. direktør i Arla Peter Giørtz-Carslen, Country Manager i Nestlé Søren Rye, adm. direktør i Stryhns Kristian Kornerup, koncernchef i Dagrofa ApS Per Thau, koncernchef i Coop Danmark A/S Jan Madsen og landedirektør i Netto A/S Jeppe Dahl. Debatten blev styret af Solveig Bjørnestad fra P1Business og Bruno Christensen Retail Expert NO1 bød løbende ind med input.

Det bliver en spændende debat, hvor Solveig Bjørnestad sætter paneldeltagerne på prøve og får hjælp fra en kampklar Bruno Christiansen. Radioværten skærer ind til benet fra første spørgsmål og vil høre, om det virkelig kun handler om at tjene penge her og nu. Jan Madsen fra Coop ligger ud og stiller sig spørgende over for, hvordan danskerne kan være tilfredse med så begrænset et udvalg, som discount tilbyder og pointerer, at han mener, vi skal arbejde for at få mere kvalitet på markedet. Per Thau fra Dagrofa mener, at en af de store udfordringer i forhold til vækst – og mangel på samme – er, at alle har tendens til at gøre det, de altid har gjort, og at dén tilgangsvinkel ikke skaber vækst.

Til spørgsmålet om ikke dagligvarekæderne presser leverandørerne for meget, erkender Jan Madsen fra Coop, at det er der nok noget om, og at de måske skal være mere åbne for innovationer. Han mener, at innovation ER vejen til vækst, og at de kun 10 % af danskernes forbrug, der går til dagligvarer, skal og bør kunne hæves. Jeppe Dahl fra Netto er enig og mener, der løbende skal være nyt på hylderne til forbrugerne, så de ikke kun mødes af kendte varer, men udfordres og inspireres.

Bruno Christiansen, Retail Expert NO1 byder et par gange ind fra sidelinjen og pointerer, at parterne må forholde sig til noget konkret. At samarbejdet om vækst aldrig vil lykkes, hvis ikke de kommer hinanden i møde. Han opfordrer den enkelte leverandør til at sætte sig sammen med den enkelte kæde i erkendelse af, at kædernes behov er forskellige og produkter ikke bare kan sælges på samme måde alle steder.

Peter Giørtz-Carslen fra Arla er enig i, at leverandørerne i dialogen med handlen i højere grad skal bringe innovation og dynamik i spil, og Kristian Kornerup fra Stryhns indskyder med et smil, at det jo ikke ligefrem er innovation, der tales om til årsforhandlingerne. Samtidig fastslår han, at der er behov for mere tid og tålmodighed fra handlens side. Per Thau fra Dagrofa påpeger, at der skal ses bredere på begrebet innovation; at produktinnovation kan være andet end at forny en hel kategori, men at små specielle tiltag kan være vejen frem. Han mener ikke, produktinnovationer behøver blive blockbustere for at kunne betegnes som succesfulde. Og sådan fortsætter debatten, til tiden er gået. Bruno Christiansen når lige at indskyde, at han glæder sig til mødes igen i 2015 for at kaste et tilbageblik på den virkelighed, deltagerne fornægtede i 2014…

Hvad irriterer jer mest i jeres arbejdsliv?

Sådan lægger fremtidsforsker Liselotte Lyngsø fra Futurenavigator ud, da hun går på sidst på eftermiddagen. Den frustration, der opstår af dette tankesæt, skal bruges til at ændre fremtiden. For går man ikke fremtiden i møde, er forbrugerne for længst videre. Teknologien har og vil fortsat ændre forbrugernes måde at tænke på, og dét er leverandørerne nødt til at forholde sig til. Også dagligvareleverandørerne. Morgendagens digitale forbruger forventes at blive 120 år, at få fem karrierer, hvoraf halvdelen af de jobs ikke eksisterer endnu, skifte bolig syv gange og desuden altid være online. De vil ikke tage kørekort, da de ikke orker være offline imens de styrer bilen, ikke har behov for at flytte sig, da de bare ordner deres ærinde digitalt og så ikke kan se, hvorfor de selv skal styre bilen, når den førerløse bil er på vej på markedet. Det er en forbruger, som er kritisk som aldrig før set.

Fremtidens digitale forbruger lever her og nu. Han eller hun gemmer ikke på en masse ejendele, faktisk ejer han/hun mindst muligt, men lejer i stedet det meste. Handelsvalutaen bliver digital rating – du scorer point på din måde at være på, din venlighed, din fleksibilitet og om du har passet på de ting, du lejer osv. Big Data bliver mere aktuelt og skal bruges til kundens fordel – sæt ny viden i spil og saml grupper af ligesindede. Og husk at være obs på de behov, Big Data ikke afslører. Men mest af alt handler det om at være forberedt på, at der de kommende år VIL ske et skifte – det er en ny forbruger, vi står over for.

Artiklen er oprindeligt udgivet i e-magasinet Growth through Innovation #1 i forbindelse med Mærkevareleverandørernes Årstræf 2014

  • Del

Som medlem af Mærkevareleverandørerne spiller du en afgørende rolle i foreningens virke. Det er nemlig vores medlemmer, der gennem bestyrelse, udvalg og arbejdsgrupper er med til at udvikle og facilitere vores mange tiltag. Lige nu har vi mere end 110 medlemmer, der alle er væsentlige spillere i Dansk Detailhandel og Away From Home.

Bliv medlem