Lad være med at sende aben videre

Hos Unilever skal alle have fingrene i suppedasen. Reduktion af madspild er en del af organisationens forretningsmodel, og alle er involveret i arbejdet.

Tekst: KOMMID

I 2010 igangsatte Unilever deres ”Sustainable Living Plan”, altså en indsats for mere bæredygtige løsninger. Med i planen er, at de inden 2020 skal have fordoblet deres omsætning samtidig med at virksomhedens miljømæssige aftryk, herunder madspildet, skal halveres.

Allerede siden midt halvfemserne har Unilever haft fokus på madspild, men i 2010 blev det manifesteret i en bæredygtighedsplan. Et af de områder, hvor de sætter ind, er med inspiration til kunder og forbrugere.
– Vi vil ikke løfte pegefingre af forbrugernes madspild eller blot sende aben videre, så i stedet forsøger vi at inspirere til at gøre en forskel. Give slutbrugerne værktøjer, som gør det naturligt at agere på en bestemt måde, forklarer Yasmine Khattar-Larsen, Channel marketing manager public i Unilever.

Skraldespandsmodellen

Unilever har udviklet flere redskaber som gratis kan downloades og samarbejder med kunderne om forskellige programmer, der bidrager til reduktion af madspild.
– Noget så simpelt som tre skraldespande – én til fordærvede råvarer, én til spild af tilberedte madvarer og én til tallerkenspild kan gøre en kæmpe forskel. Med en vægt og en ambassadør, der tager ansvaret for en ny praksis, hvor madspildet måles og vejes, tegner der sig allerede efter få uger et billede af, hvor der især skal sættes ind, forklarer Yasmine Khattar-Larsen og tilføjer, at Unilever indtil videre har hjulpet deres kunder med at reducere madspild med op til 40 %.

Kunderne kræver bæredygtighed

Unilever oplever, at kunderne og forbrugerne i højere og højere grad stiller krav til fokus på miljø og reduktion af madspild.
– De vil vide, om emballagen er nedbrydelig, og hvor og hvordan varerne er produceret, siger Anders Thilqvist, Planning Manager i Unilevers retail-del.

Kravene har ifølge Anders Thilqvist haft stor indflydelse på Unilevers produktudvikling.
– Vi går målrettet efter at lave bæredygtige produkter, både måden varerne produceres på, men også selve funktionen. Eksempelvis har vi udviklet et superkoncentreret vaskepulver, hvor vask ved 30 grader er nok, og på den måde nedsættes CO2-forbruget markant.

Anders Thilqvist forklarer, at Unilever med deres ”Sustainable Living Plan” har fundet en vej, og at det nu handler om at beslutte, hvad der skal være på vejen. De er i denne proces meget bevidste om, at forbrugerne kræver en benefit enten økonomisk eller funktionsmæssigt. Derfor handler det om at komme med nye innovative produkter, som løfter eksisterende kategorier og gør produkterne interessante for forbrugerne.
– Bæredygtighed er en del af Unilevers DNA, men udover de rette produkter skal vi samtidig finde de rigtige måder at kommunikere det på. Vi kan se, at forbrugerne efterspørger det og at behovet er der.

Noget må gøres

Unilever erkender, at det kan være uoverskueligt for den enkelte forbruger at bidrage til miljøbeskyttelse. Derfor vil de gerne gå forrest.
– Som leverandør har vi et ansvar for at sætte et eksempel. Vi tager gerne første skridt og bidrager med inspiration og information, siger Anders Thilqvist og henviser til et WHO citat med den erkendelse, at hvis hele kloden levede som den gennemsnitslige europæiske forbruger, skulle vi reelt bruge 3 jordkloder.
– I 2020 er vi 9 mia. mennesker, og så er der bare ikke ressourcer nok til alle. Vi skal sætte ind nu!

Unilever smider meget mere ud, end deres samvittighed kan bære. Derfor vil de gøre en forskel på området. Generelt tror de på, at opmærksomheden på bæredygtighed skal øges og at forbedret kommunikation mellem alle involverede parter er nødvendig.
– Kommunikationen i samspillet mellem leverandører og handel skal forbedres, så vi bliver bedre til at ramme det præcise behov. Vi forsøger at pushe forecastsamarbejdet frem, og i løbet af foråret etablerer vi et testprojekt, som gerne skulle gøre samarbejdet med handlen endnu bedre, siger Anders Thilqvist og pointerer, at vi alle må tage ansvar for at lykkes med dette.
– Ingen kan stå alene om dette, det er det for stor en mundfuld til. Men står vi sammen, kan vi finde nogle løsninger, der vil gøre en kæmpe forskel.

  • Del

Som medlem af Mærkevareleverandørerne spiller du en afgørende rolle i foreningens virke. Det er nemlig vores medlemmer, der gennem bestyrelse, udvalg og arbejdsgrupper er med til at udvikle og facilitere vores mange tiltag. Lige nu har vi mere end 110 medlemmer, der alle er væsentlige spillere i Dansk Detailhandel og Away From Home.

Bliv medlem