Lactalis: International mejerikoncern opsætter klimamål

Verdens største mejeriselskab, Groupe Lactalis, har tilsluttet sig Science Based Target-initiativet (STBi). Målet er, sammen med leverandører og kunder i hele værdikæden, at gøre produktionen af mejeriprodukter mere bæredygtig. Det skal bl.a. ske ved at reducere udledningen af drivhusgasser.

Fødevare- og drikkebranchen betragtes som nøglespillere, når det kommer til at bidrage med løsninger og modeller til at reducere drivhusgasser. Som verdens største mejerikoncern, der står bag brands som fx Président, Galbani og Stay Strong, vil Lactalis udnytte sin globale status, og i samarbejde med leverandører og kunder i hele værdikæden bidrage til at fremskynde produktionen af mejeriprodukter til mere bæredygtige modeller, hvor der anvendes færre fossile brændstoffer.

“Bæredygtig produktion er en klar og vigtig del af Lactalis’ mission, som går ud på at tilbyde sunde og velsmagende produkter, som forbrugerne finder attraktive, er ansvarligt produceret og til at betale for – for alle”,

fortæller Lene Henneberg Nielsen, Quality Manager og ansvarlig for CSR i Lactalis Scandinavia.

Lactalis tilsluttede sig Science Based Target-initiativet (SBTi) i 2022. Målene forventes at være godkendt og offentliggjort i 2024.

VEDVARENDE ENERGIKILDER

Lactalis kører projekter over hele verdenen med at skifte til vedvarende energikilder. Et eksempel er mejeriet i Verdun i det nordøstlige Frankrig, hvor man bl.a. fremstiller vallepulver. Her har man installeret et solvarmeanlæg, som er det største i Europa, der forsyner en produktion. Anlægget kan producere 8.000 MWh årligt og har en kapacitet på 3.000 m3 varmt vand og vil reducere CO2 udledningen fra mejeriet med ca. 2.000 tons årligt. Et andet eksempel er fra Kroatien, hvor Stay Strong proteindrik fremstilles. Her er installeret et 6.800 m2 solcelleanlæg med en kapacitet på 1.100 kWh på taget af to mejerier. Dette tiltag reducerer mejeriernes CO2 emission med 320 tons om året.

CIRKULÆR OG MINDRE EMBALLAGE

Mindre mængder emballage og øget genanvendelighed vil være med til at reducere miljøpåvirkningen fra mejeriselskabets produkter og er derfor vigtige skridt for mejeriselskabet på vejen mod CO2-neutralitet inden 2050. I 2022 var 82% af emballagen på Lactalis’ produkter genanvendelig, målet er 100% i 2025. “Fx er emballagemængden på vores Stay Strong skyr reduceret de seneste år og er lavet af plastik og et aluminiumslåg, som nemt kan sorteres som plast og metal hjemme i husholdningen. Og vi arbejder hele tiden med små forbedringer og ændringer, der alle bringer os nærmere på målet”, afslutter Lene Henneberg Nielsen.

SBT-MÅL

Groupe Lactalis har sat sig følgende SBTi klimamål, som forventes godkendt i april 2024:

1. Reducere drivhusgasemissioner fra Lactalis’ aktiviteter (scope 1 og 2):

  • A: Reducere drivhusgasemissioner med mindst 25% inden 2025 (scope 1 og 2, basisår 2019).
  • Reducere drivhusgasemissioner med mindst 50% inden 2033 (scope 1 og 2, basisår 2019).

2. Gå forrest med hensyn til dekarbonisering på tværs af Lactalis’ værdikæde (scope 3):

  • A: bidrage til at opnå CO2- neutralitet inden 2050, hvilket involverer hele værdikæden (scope 1, 2 og 3).

I 2019, som er basisår for målene, udledte direkte, industrielle og logistiske aktiviteter i Lactaliskoncernen 2,8 millioner tons CO2-ækvivalenter

OM LACTALIS

Franskmanden André Besnier grundlagde firmaet i 1933. Fra 17 camembert om dagen dengang, er Groupe Lactalis i dag verdens største mejeriselskab og verdens største osteproducent med knap 270 mejerier, fordelt over hele verden. Gruppen omsætter for 21,1 mia. euro og har 86.000 ansatte. Lactalis er mest kendt under internationale brands som Galbani og Président, der markedsføres i 160 lande. Lokalt står Lactalis også bag brandet Stay Strong.

  • Del

Som medlem af Mærkevareleverandørerne spiller du en afgørende rolle i foreningens virke. Det er nemlig vores medlemmer, der gennem bestyrelse, udvalg og arbejdsgrupper er med til at udvikle og facilitere vores mange tiltag. Lige nu har vi mere end 110 medlemmer, der alle er væsentlige spillere i Dansk Detailhandel og Away From Home.

Bliv medlem