Grænsehandlen er eksploderet!

Det er ikke længere kun søde sager og billige øl, der bliver kastet i indkøbsvognen, når vi danskere handler ved grænsen. Stigende skatter og afgifter i Danmark betyder, at også almindelige dagligvarer i højere grad end tidligere bliver slæbt med hjem fra den anden side af grænsen.

Tekst: KOMMID

Skatter og afgifter koster de danske leverandører dyrt. En af konsekvenserne  ved stigende skatter og afgifter er, at grænsehandlen øges markant. Det forventes, at grænsehandlen nu beløber sig til minimum 15 mia. kr. Og dét beløb dækker kun over fysiske varer. Serviceydelser som tandlæge og bilreparationer er en helt anden sag.
– Tidligere var det primært alkohol og sodavand, man tog over grænsen for at købe. I dag ser det anderledes ud, og det skyldes en kombination af krisen, den øgede prisbevidsthed, der er fulgt i kølvandet på krisen, og de øgede afgifter, siger Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør hos DSK.

Afgiftsniveauet bør ændres

DSKs løbende undersøgelser af grænsehandlen viser, at forbrugerne i dag handler både oftere ved grænsen og køber flere forskellige varegrupper, end det var tilfældet i 2008. Af de, der handler ved grænsen, købte 27 % fødevarer eller andre dagligvarer i 2008, mens det i år er steget til 56 %. En fordobling på fire år.

Den stigende grænsehandel har også vidtgående konsekvenser for danske arbejdspladser, og løsningen må, ifølge Claus Bøgelund Nielsen, findes i det høje afgiftsniveau, vi har i Danmark.
– I Danmark bør vi lægge os på et afgiftsniveau, der giver flest muligt penge i kassen, og som samtidig beholder arbejdskraften i landet. Vi bør sammenligne vores afgifter med de forskellige afgifter i vores nabolande for at sikre en naturlig handel over grænsen.

Grænsehandlens shoppere *

  • Demografisk profil af grænsehandlens shoppere ud fra undersøgelse af GfK MAT 2012
  • Er i overvejende grad husstande i par eller større husstande
  • Er primært repræsenteret af yngre familier på 2 eller 5+ personer
  • Er primært mellem 30-39 år
  • Er noget prisbevidste
  • Er primært uden børn
  • Er især bosat i Sydjylland, men også i Østjylland og på Fyn

Uden moms og afgifter er vi konkurrencedygtige!

Forbrugerne kører til grænsen, fordi varerne i Danmark simpelthen er for dyre. En prissammenligning viser, at det danske marked rent faktisk kan være en stærk konkurrent til det tyske, hvis momsen og de høje afgifter blev afskaffet.

I Danmark koster 1 l. Heineken på tilbud 8,26 kr. (Netto) og i Tyskland koster den 8,73 kr. (Fleggaard)

1 kg. Kærgården koster på tilbud i Danmark 37,44 kr. (SuperBest) og i Tyskland er prisen 37,35 kr. (Otto Duborg)

CocaCola koster på tilbud 3,95 kr. pr. liter (Bilka), mens prisen i Tyskland ligger på 5,22 kr. (Otto Duborg)

Kilde: Fra FT-Skatteudvalg 29. august 2012

Artiklen er oprindeligt udgivet i DLF magasinet #2, 2012

  • Del

Som medlem af Mærkevareleverandørerne spiller du en afgørende rolle i foreningens virke. Det er nemlig vores medlemmer, der gennem bestyrelse, udvalg og arbejdsgrupper er med til at udvikle og facilitere vores mange tiltag. Lige nu har vi mere end 110 medlemmer, der alle er væsentlige spillere i Dansk Detailhandel og Away From Home.

Bliv medlem