Fri for-tendensen er et modefænomen

Der er mode i mad. Og lige nu er det hotteste hotte produkter fri for bl.a. gluten, laktose og mælk. Men er der virkelig så mange, der er intolerante over for disse fødevarer, eller er der nærmere tale om en trend? Livsstilsekspert Anne Glad giver her sit besyv i den sag.

Tekst: KOMMID

Lige nu efterspørger flere og flere forbrugere fødevarer uden særlige ingredienser som gluten, laktose og mælk, og fri for-tendensen har efterhånden gjort et godt indtog på det danske marked.

– Trendforskerne har i mange år hævdet, at det næste skyr ville blive laktosefri og glutenfri produkter. Og de fik ret, fortæller livsstilsekspert Anne Glad og fortsætter:

– Det er langtfra alle, der er intolerante over for disse fødevarer. Men mange oplever, at de gør noget godt for sig selv, og at de får det bedre ved at udelade dem fra deres kost.

Ifølge livsstilseksperten handler fri for-produkternes popularitet dog også langt hen ad vejen om, at vi har svært ved at overskue, hvad vi skal gøre for at være sunde, fordi vi hele tiden bliver bombarderet med informationer om krop og sundhed. Og så er det nemmere at fravælge nogle ting i sin kost end aktivt at vælge til.

– Vi ved utrolig meget om sundhed, men samtidig er vi snotforvirrede, fordi vi er overkommunikerede. Der er en tendens til, at vi ikke lytter til lange, komplicerede og videnskabelige forklaringer. Vi lytter til det, vi får serveret på 30 sekunder i Go’ morgen Danmark. Og for tiden får fri for-produkterne jo en del omtale i medierne, påpeger hun.

Sundhed er gud

Anne Glad tøver dog ikke med at kalde fri for-tendensen en slags modefænomen. For der er mode i mad, og det er langtfra første gang, vi oplever sådan en bølge.

– I 90’erne var det eksempelvis fri for fedt og fri for sukker, der hittede, og så kom der pludselig en masse nye produkter på hylderne og til rådighed i køkkenerne, siger hun.

Da forbrugerne valgte fedt og sukker fra, var det dog af hensyn til vægten og ikke et decideret sundhedsspørgsmål. Det er det i dag, hvor vi bruger meget energi på at pleje vores sundhed.

– Sundhed blev vores nye gud, efter vi forlod materialismen i forbindelse med finanskrisen. Nu råder en asketisk tidsånd, hvor det er populært at have styr på sig selv og sin krop. Se bare, hvor mange der løber maraton og har medlemskab i diverse fitnesscentre. Vi bliver simpelthen mere og mere specialiserede i sundhedsforbrug og har en stærk individuel tilgang til sundhed. Og her spiller disse fri for-produkter en rolle, fortæller Anne Glad.

Hun kan dog ikke lade være med at trække en anelse på smilebåndet over det lighedstegn, der i manges øjne bliver sat mellem fri for-produkter og sundhed.

– Selv om du vælger en glutenfri pizza, ville det nok være sundere at spise en salat. Og hvordan passer glutenfri browniemiks egentlig ind i hele sundhedsligningen …?

Den selektive forbruger

At flere og flere fravælger diverse ingredienser i deres kost, er udtryk for, at vi ganske enkelt er blevet mere selektive. Noget, der kendetegner alle dele af vores forbrug, fortæller Anne Glad.

– Vores levestandard bliver højere og højere, og i takt hermed stiller vi flere krav. Der er kommet en større bevidsthed om forbrug. Førhen var der prestige i at bruge penge. I dag er der prestige i nøjsomhed, bevidsthed og bæredygtighed. Vi vil gerne retfærdiggøre vores produktvalg med storytelling, hvad enten det gælder det sofabord, vi køber, eller den mad, vi putter i munden.

Og netop det med at fortælle en historie er meget essentielt, når det gælder fri for-produkterne.

– Der er så meget anerkendelse og identitet i mad, og når vi dyrker kroppen så voldsomt, er det, fordi flere og flere er usunde og ikke selv kan finde ud af at lave mad. Ved at være selektive prøver vi at skabe os en identitet, lyder forklaringen fra Anne Glad.

USA viser vejen

Men hvis mad er mode, hvad bliver så det næste, der rammer os? Det kan vi ifølge Anne Glad få svar på ved at tage et kig over Atlanten.

– I USA taler man om otte ‟free from”: æg, mælk, skaldyr, fisk, nødder, soja, hvede og peanut. Det kommer helt sikkert også til Danmark, spår livsstilseksperten og fortsætter:

– Noget af det næste bliver beriget kost. Det vil vi opleve meget mere af fremover. Og så kommer køkkenerne heller ikke uden om at arbejde mere med vegansk og vegetarisk mad.

Der er intet, der tyder på, at fri for-tendensen slipper sit tag i os lige foreløbig.

– Med tiden vil fri for-tendensen ebbe ud ligesom alle andre modefænomener, men den har slet ikke toppet endnu. Tendensen har eksisteret i USA i nogle år nu, og eksperter vurderer, at trenden bare vil vokse de kommende fem år, fortæller Anne Glad.

Der er derfor ingen tvivl om, at der i fremtiden vil blive stillet større og større krav til opfindsomheden i køkkenerne, og ifølge Anne Glad er der kun én måde at håndtere det på: at tage det som en udfordring.

– Livet bliver mere og mere besværligt for ansatte i kantiner, på restauranter osv., for her vil man i stigende grad opleve fri for-krav fra kunderne. Det gælder om at være opfindsomme og lade kreativiteten blomstre ud fra begrænsningerne. Som kok kan man lige så godt beslutte sig for, at det er et positivt benspænd, for tendensen er uundgåelig, afslutter hun.

Bragt i foodmagasinet vol. 5

  • Del

Som medlem af Mærkevareleverandørerne spiller du en afgørende rolle i foreningens virke. Det er nemlig vores medlemmer, der gennem bestyrelse, udvalg og arbejdsgrupper er med til at udvikle og facilitere vores mange tiltag. Lige nu har vi mere end 110 medlemmer, der alle er væsentlige spillere i Dansk Detailhandel og Away From Home.

Bliv medlem