Digitalisering højt på agendaen

Hos FoodService Danmark kan man i høj grad nikke genkendende til det øgede digitale fokus, der præger branchen, og virksomheden har derfor lagt sig i selen for at følge med udviklingen og indfri kundernes øgede forventninger.

Tekst: KOMMID

For år tilbage tikkede bestillinger til Catering Engros – som er FoodService Danmarks udkørende fødevaregrossist – ind via bl.a. mail, telefon, fax og konsulenter på vejene. I dag er langt størstedelen af Catering Engros’ omsætning webbaseret. Og det stiller visse krav til virksomheden.

– Vores webshop hører til blandt de store i Danmark målt på både omsætning og antal varenumre, og langt størstedelen af vores omsætning i Catering Engros kommer herfra. For os har fokus de senere år i høj grad været at øge hastigheden, optimere søgefunktionen og forbedre layout, stamdata og billeder. Men nu går den digitale udvikling så hurtigt, at det med at lancere en ny webshop hvert femte år og så forbedre den, det holder bare ikke. Vi skal konstant udvikle os for at følge med og leve op til vores kunders forventninger, siger kategoridirektør Nicolai Bargholz, der også har ansvaret for e-handel i FoodService Danmark.

FoodService Danmark har nedsat et team, der har fuldt fokus på den digitale udvikling, og i det hele taget er digitaliseringen et brandvarmt emne i virksomheden.

– Digitaliseringen står højt på vores agenda, og vi forholder os i dag anderledes til den end for bare et par år siden. Hvor fokus førhen var på vedligeholdelse og driftsoptimering i vores it-afdeling, er e-handel i dag blevet et langt mere kommercielt og strategisk anliggende og noget, vi konstant har fokus på rent udviklingsmæssigt. Som virksomhed investerer vi mere i e-handel end tidligere, og vi forventer at gøre det endnu mere i årene fremover. Det er et emne, der er på dagsordenen både på ledermøder og bestyrelsesmøder, siger han.

Kunderne forventer mere
I takt med at flere og flere bliver fortrolige med onlinemediet, mærker FoodService Danmark, at kravene og forventningerne til det produkt, der udbydes, konstant øges.

– Vores kunder er generelt meget trygge og komfortable med at handle online. De gør det i mange sammenhænge, både som privatpersoner, og når de går på arbejde. Og det betyder, at kunderne har høje forventninger til vores digitale løsninger. Vores shop er yderst kompleks med mange tusinde varenumre, men kunderne forventer også, at shoppen er intuitiv, brugervenlig og inspirerende – præcis som de shops, de handler i som privatpersoner, siger Nicolai Bargholz.

FoodService Danmark gør sig umage for at gøre kunderne glade, men Nicolai Bargholz erkender, at der er visse udfordringer forbundet med opgaven.

– Vi kæmper lidt med at finde den rigtige balance. Vi vil være fødevarepartner nummer et, der tilbyder inspirerende billeder og værktøjer til dagligdagen. Men brugeroplevelsen skal også være effektiv. Mange af vores kunder handler på nogle utaknemmelige tidspunkter, hvor det bare skal glide nemt. Hastigheden og brugervenligheden skal være høj, og vi skal fungere som en effektiv indkøbskanal.

Nemt og personligt

Fokus på den digitale udvikling vil kun blive øget for FoodService Danmark i fremtiden, og Nicolai Bargholz fortæller, at virksomheden sætter ind på en række områder.

– Omni er noget, vi vil fokusere en del på i fremtiden. Altså det at kunne give kunderne en ensartet og personlig oplevelse på tværs af tablets, mobiler og computere. Mange af vores kunder i restaurationsbranchen har mobilen med i køkkenet, og derfor efterspørger de at kunne bruge webshoppen på den platform. Andre – eksempelvis mange kantiner – ser i stedet en fordel i at bruge en desktop. Vi skal være stærke på alle digitale platforme, så kunderne selv kan vælge den løsning, der er nemmest for dem, erkender Nicolai Bargholz og fortsætter:

– Personalisering er et andet fokusområde, der fylder meget hos os. Det at udnytte big data og skabe relevante, inspirerende onlinebrugeroplevelser for alle kunder, der besøger vores webshop. Kantinen skal eksempelvis have nogle andre tilbud og en anden form for inspiration end Michelin-restauranten. Vores webshop skal være et relevant mødested for begge kundegrupper, og den diversitet skal vi kunne rumme og tilpasse os.

Den digitale fremtid

Rent teknisk er der hos FoodService Danmark også fokus på at forbedre webshoppen, så den i endnu højere grad end nu lever op til kundernes forventninger.

– Vi har en velfungerende og driftssikker webshop målt på basale parametre. Men vi vil gerne give vores kunder mere på sigt. Vi er bl.a. ved at styrke det basale fundament med et nyt ERP-system, der er en forudsætning for at kunne drive e-handlen fremad. Det er en proces, der kommer til at løbe over hele næste år, siger kategoridirektøren.

I det hele taget er virksomheden meget opmærksom på at indfri kundernes forventninger – og gerne lidt til.

– Den digitale udvikling går hurtigere og hurtigere, og jeg tror, kundernes forventninger bliver ved med at stige Derfor gælder det for os om hele tiden at have fingeren på både kundernes puls og den tekniske puls og sammenholde det med vores strategiske retning. Vi følger den digitale udvikling på nært hold, og jeg kan godt love, at vi på sigt kommer med nogle digitale løsninger, som kunderne ikke nødvendigvis direkte har efterspurgt, men som de bestemt vil sætte pris på, lyder det lovende fra Nicolai Bargholz.

Artiklen er udgivet i food magasinet vol. 4

  • Del

Som medlem af Mærkevareleverandørerne spiller du en afgørende rolle i foreningens virke. Det er nemlig vores medlemmer, der gennem bestyrelse, udvalg og arbejdsgrupper er med til at udvikle og facilitere vores mange tiltag. Lige nu har vi mere end 110 medlemmer, der alle er væsentlige spillere i Dansk Detailhandel og Away From Home.

Bliv medlem