Danæg arbejder aktivt for at reducere sin klimapåvirkning

Vores søde talende æg, som du finder i vores kampagne fra Danske Æg, siger: ”Det er ÆGstra vigtigt at deltage i klimakampen”.

Det er vi helt enige i her hos Danæg.

Heldigvis behøver du ikke direkte at slås, for når du spiser æg, så kan du være med til at mindske madspildet, fordi æg er en skøn ingrediens, der får det bedste frem i resten af køleskabets madvarer. Æg er også en klimavenlig fødevare i sig selv. Produktionen af æg udleder nemlig kun 1,51 kg CO2 pr. kilo æg, der produceres. Omregnet til proteiner bliver det til udledning af 1,22 g CO2e pr. 100 g protein, hvilket er langt under de fleste øvrige animalske proteiner (Kilde Blonkrapport).

Selvom udgangspunktet er godt, stopper vi naturligvis ikke her. Allerede i 2018, indledte vi i koncernen et samarbejde med udvalgte kunder, og gennem de seneste to år er vi aktivt gået i gang med at nedbringe koncernens klimaaftryk på scope 1- og 2-niveau, bl.a. via udskiftning af fyringsolie med træflis, overgang til mindre miljøbelastende kølemidler samt indkøb af el fra vedvarende energikilder som vind, sol og vand. I marts 2023 indsendte Danæg en ansøgning til SBTi på vegne af hele koncernen, Danæg Holding A/S, og er således nu ”committed”. Selvom målene endnu ikke er fastsat, så arbejder vi uanset aktivt på løbende reduktion af klimabelastningen.

Vores arbejde med at mindske klimapåvirkningen på scope 3 niveau foregår bl.a. i tæt kontakt med grovvareselskaberne samt vores ægproducenter, så vi sikrer, at vi har fat i hele processen fra gård til de emballerede æg i butikkerne og ude i køkkenerne. Vi laver en årlig beregning for at følge udviklingen. Til det bruger vi retningslinjer fra Greenhous Gas-protokollen.

I vores opgørelse er soja i foderet bl.a. identificeret som en klimaudfordring. Det er ikke selve dyrkningen af soja, der er udfordringen, men det er, når man rydder naturområder for at dyrke mere soja. Dette frigiver mange klimagasser. Vi bestræber os derfor på at finde nye velfungerende foderblandinger med en reduceret klimabelastning.

Vi gør også andre ting for at mindske vores klimapåvirkning. Vores æggebakker er lavet af hhv. 100% genbrugspapir eller genanvendeligt plast. I 2023 havde vi fokus på at fjerne farve fra vores danske Danæg-æggebakker. Vi bruger plastpaller og plastbeholdere i vores interne forsyningskæder, som en del af et genbrugssystem. Vi taler også med vores leverandører om, hvordan de kan reducere deres klimapåvirkning.

Hos Danæg ønsker vi at forme fremtidens ægproduktion med øje for bæredygtighed og dyrevelfærd, og vi betragter arbejdet med SBTi som en støtte på rejsen i samarbejdet med både vores kunder og leverandører.

SBT-MÅL

Siden marts 2023 har Danæg Holding A/S forpligtet sig til at sætte såkaldte kortsigtede mål, der skal nås inden år 2030. Basisåret er 2021. Målene vil blive fastsat i henhold til SBT for FLAG-sektoren. Vi arbejder nu med målene og glæder os til at kunne offentliggøre dem i 2025.

OM DANÆG

Danæg en af de førende leverandører af friske æg og forædlede ægprodukter nationalt og internationalt. Vi har leveret æg til forbrugerne siden 1895, hvor vi blev stiftet som et andelsselskab. Koncernen består i dag både af danske, svenske og finske selskaber. Vi er stadig ejet af vores landmænd og af grovvareselskabet, DLG.

  • Del

Som medlem af Mærkevareleverandørerne spiller du en afgørende rolle i foreningens virke. Det er nemlig vores medlemmer, der gennem bestyrelse, udvalg og arbejdsgrupper er med til at udvikle og facilitere vores mange tiltag. Lige nu har vi mere end 110 medlemmer, der alle er væsentlige spillere i Dansk Detailhandel og Away From Home.

Bliv medlem