AFSKEDSINTERVIEW I DAGLIGVAREHANDLEN: Mogens Werge går på pension 

Alle fotos: Flemming Effersøe for Dagligvarehandlen.

Dagligvarehandlen har bragt et interview med CSR og Public Affairs Manager i MLDK, Mogens Werge, der går på pension. Vi tager afsked med en kær kollega og en stærk CSR-profil i dagligvarebranchen.

UDDRAG FRA ARTIKLEN AF FLEMMING EFFERSØE.

Mogens Werge har igennem de sidste mange årtier været særlig bevidst om, at kloden på grund af uansvarlig vækst var på forkert kurs. Allerede midt i 70’er satte teologen Ole Jensen med bogen ”I vækstens vold” ord på et overforbrug af ressourcer, som ikke var bæredygtigt.

Cirka 10 år senere efter teologens tanker om den overdrevne forbrugskultur kom Mogens Werge som en af pionererne på RUC-uddannelsen (Roskilde Universitetscenter)  Cand Techn. Soc. (miljøplanlægger) til at spille en hovedrolle i fremtidens dagligvarehandel.

Det gjorde han i spændingsfeltet mellem dagligvarehandel, leverandører, politikere, organisationer og forbrugere i forhold til bæredygtighed. 

Den daværende norske statsminister Gro Harlem Brundtland havde netop lagt navn til den første klima-alarm, da Mogens Werge fik sit eksamenspapir fra RUC i 1986.

Lup på emballageforbruget

10 år senere var der ved tilfældighedernes spil igen et tidsmæssigt sammenfald med store verdensbegivenheder, da Mogens Werge som den første dedikerede miljøchef i dagligvarehandlen satte sig på et kontor i FDB, og politikere fra hele verden året efter valfartede til det første klimatopmøde i Kyoto i Japan.

Det lagde linjerne for mange senere topmøder med det mål at få styr på udledninger af drivhusgasserne. Samtidig var det et bagtæppe, som Mogens Werge igennem sin karriere har mikset med akademikerens analytiske evner og en personlig evne til at møde mennesker overalt i samfundet med en direkte og jordnær stil, der har gødet jorden for kompromiser og beslutninger.

Som nyuddannet hos Økoconsult var min første opgave at kortlægge FDB’s emballageforbrug. Her næsten 40 år senere, mens virksomhederne gør klar til at skulle indberette deres emballageforbrug til producentansvaret, er ringen sluttet,

siger Mogens Werge forud for sin afskedsreception.

Klimaskam

De seneste fire år han arbejdet for MLDK Mærkevareleverandører, hvis medlemmer på forskellig måde arbejder med bæredygtighed og som i stort omfang har tilsluttet sig den internationale klimaaftale Science Based Target initiative. Det er erhvervslivet kommittents til at arbejde inden for rammerne af Paris-aftalens mål om at undgå en temperaturstigning på mere end 1,5 grader.

Mogens Werge mener, at det er beskæmmende for verdens ledere, at vi med videnskabens ord er på vej mod temperaturstigninger på langt over to grader set i lyset af, at Brundtland-rapporten allerede i 80’erne påviste behovet for handlinger.

Receptionsgæsterne får med Mogens Werges egne ord ”mulighed for at mødes med gamle og nye venner og kollegaer fra dagligvarebranchen og udveksle anekdoter og løgnehistorier om, hvordan bæredygtighed har haft den helt afgørende indflydelse på udviklingen i dagligvarebranchen”.

– Eller måske mere sandfærdigt, hvordan vi nu endelig ser ind i et afgørende skift, hvor bæredygtighed gennem lovgivning og nødvendighed for alvor kommer på dagsordenen hos alle i branchen, siger Mogens Werge og tilføjer: 

– Så er der noget at prale med, så er det vel, at vores vedholdenhed har bidraget til at arbejde med miljø, bæredygtighed, CSR og nu ESG, som er vigtigere nu end nogensinde før med tanke for klimaet, der for alvor ændrer sig for øjnene af os.

Men selvom klimaet er alvorligt truet, så er det ikke for sent at gøre noget, mener Mogens Werge.

Vi kan jo se, hvordan verden kunne ændre kurs, da det i 80’erne blev klarlagt, hvordan udledningen af de såkaldte CFC-gasser ødelagde det beskyttende ozonlag, der ligger rundt om atmosfæren. Her kunne verdens regeringer og virksomheder hurtigt finde en løsning, og i dag er der ikke noget nævneværdigt problem,

siger Mogens Werge.

For Mogens Werge er den afgørende forskel på klimakampen og den næsten fuldendte heling af ozonlaget, at der i sidstnævnte sag var konkrete løsninger til at erstatte de ødelæggende freongasser med alternativer, mens det er langt mere komplekst med CO2 udledningerne:

– Men eksemplet viser, at vi kan ændre udviklingen, hvis der politisk handlekraft.

Læs hele afskedsinterviewet her

Læs også anden del af interviewet ‘Coop-profil i svært valg: Tøjkongen eller topchefen i Salling Group’ med Mogens her

  • Del

Som medlem af Mærkevareleverandørerne spiller du en afgørende rolle i foreningens virke. Det er nemlig vores medlemmer, der gennem bestyrelse, udvalg og arbejdsgrupper er med til at udvikle og facilitere vores mange tiltag. Lige nu har vi mere end 110 medlemmer, der alle er væsentlige spillere i Dansk Detailhandel og Away From Home.

Bliv medlem