Alle burde være med

De var med fra starten, fordi de troede på ideen og mente, at det var fremtiden. Urtekram er i dag en af de virksomheder, der har mest DADAS erfaring – og de mener stadig, det er det rigtige at være med.

Tekst: KOMMID

Hvis alle leverandører var med, ville det blive langt mere interessant for handlen. Omvendt ville langt flere leverandører gå med, hvis handlen krævede, at alle leverandører brugte DADAS – og håndhævede deres krav om brugen.

Susanna Romanini er ansvarlig for stamdata i Urtekram. Hun ville ønske, at der var mere tilslutning til DADAS. Rent faktisk forstår hun ikke, hvorfor det ikke er tilfældet. Urtekram har været med siden efteråret 2004 og har igennem årene haft stor glæde af databasen.

– Tidligere var der et enormt arbejde forbundet med at sende stamdata rundt. Allerede da vi indførte DADAS blev det bedre, og vi minimerede samtidig vores fejlprocent en del, da vores data blev mere korrekte af kun at skulle tastes ind i systemet én gang frem for alle de sedler, vi printede, udfyldte og scannede, forklarer Susanna Romanini.

Løbende forbedringer

Urtekram gik i sin tid med i DADAS, fordi de troede på, at det var fremtiden. Og fordi deres største kunde Coop allerede dengang forlangte, at de indmeldte varer via DADAS. Susanna Romanini ville ønske, at flere grossister ville stille krav om stamdata via DADAS, så det hele kunne blive mere ensartet og forenklet. Urtekram har nemlig stadig en del kunder, der ikke er med.

– Fordi vi selv er med, sender vi dem selvfølgelig bare de oplysninger, vi allerede har indtastet i DADAS, men der er også nogle, som kræver, at vi bruger deres skemaer – og det ville da være rart, hvis vi bare kunne bruge det samme alle steder, påpeger hun.

Urtekram er med i en arbejdsgruppe sammensat af DADAS, der arbejder på fortsat at forbedre databasen. Repræsentanter fra handlen og en række leverandører mødes hvert kvartal for at udvikle databasen og diskutere, hvad der er vigtigt at have med og hvor, der kan skabes forbedring.

– Den direkte kontakt mellem leverandører og handel er super god, fordi det skaber forståelse for hinandens ståsteder og udfordringer, siger Susanna Romanini.

Spændende forandringsproces

En af de ting, der arbejdes intenst på, er at få langt bedre samspil med andre databaser. Noget, som er til stor nytte for Urtekram.

– Vi handler en del med Sverige, som bruger en anden database end det internationale netværk DADAS er en del af. Det gav pludselig nogle udfordringer for os op til jul 2011, men DADAS var der straks med hjælp, og vi fik faktisk lov at komme med på en prøveversion, som er den, der fremover skal bruges, så endnu flere databaser kan tale sammen, forklarer Susanna Romanini.

Med den nye version slipper man for at skulle indtaste i to forskellige databaser, selv om landene ikke benytter den samme, da man blot kan kopiere dét, man allerede har tastet. Susanna Romanini glæder sig til, at det nye system kører, og håber, at alt vil gå godt.
– Det bliver en enorm database, når endnu mere skal spille sammen, og det er vigtigt, at det er simpelt at håndtere, og at databasen ikke bliver langsom, nu den skal håndtere endnu flere data. Men vi gik jo med i DADAS, fordi vi troede på, at det var fremtiden. Og sådan har vi det stadig, afslutter hun.

Artiklen er oprindeligt udgivet i e-magasinet Datapool magazine, 2013

  • Del

Som medlem af Mærkevareleverandørerne spiller du en afgørende rolle i foreningens virke. Det er nemlig vores medlemmer, der gennem bestyrelse, udvalg og arbejdsgrupper er med til at udvikle og facilitere vores mange tiltag. Lige nu har vi mere end 110 medlemmer, der alle er væsentlige spillere i Dansk Detailhandel og Away From Home.

Bliv medlem