Carlsberg Danmark inviterer til bredt samarbejde 

MLDK debatindlæg af Peter Haahr Nielsen, administrerende direktør Carlsberg Danmark A/S.

Carlsberg arbejder målrettet med initiativer, der skal reducere CO2e udledningen på bryggeriet i Fredericia og i resten af vores værdikæde. 

Når vi i Carlsberg Danmark kan fremvise det måske mest vandeffektive bryggeri i verden, hvor vi genanvender 90% af vores procesvand, så er det resultatet af et stærkt partnerskab mellem offentlige aktører, private virksomheder og andre interessenter. 

På samme måde må vi adressere reduktionen af CO2e. Vi er ikke eksperter, men vi har sat os ambitiøse mål for vores energiforbrug, også for de kommende år.

I Carlsberg Danmark har vi allerede taget flere skridt mod en grønnere fremtid. Solcelleparker opføres i disse år i samarbejde mellem private og offentlige aktører. Selv har vi indgået en el-købsaftale, der muliggør opførelsen af en ny solcellepark på 70 hektar på Fyn. Derudover kunne vi for nyligt offentliggøre en betydelig investering i en ny elkedel, der reducerer vores forbrug af fossile brændstoffer markant.

Én ting er hvad vi på eget initiativ kan gøre på bryggeriet i Fredericia, men når det kommer til vores indirekte udledninger, kan vi kun gøre en forskel sammen med vores leverandører, kunder og samarbejdspartenere. I Danmark har vi et meget effektivt pantsystem, der i sin tid kom i stand i et tæt samarbejde mellem myndigheder, branchen og eksperter på området. Nu ser vi på, hvordan vi sammen med vores leverandører kan udvikle selve emballagen mod  genbrug, genanvendt indhold eller anvendelse af fornybare ressourcer. Ligesom vi i samarbejde med landbruget skal i  tæt dialog om regenerative dyrkningsmetoder, som har potentialet til at reducere CO2e udledninger betydeligt og øge biodiversiteten i hele landet.

I Danmark kan vi gøre en global forskel trods vores størrelse. Vi har en lang tradition for tætte samarbejder på tværs af brancher, investeringer i forskning, bl.a. gennem fonde som Carlsbergfondet, og en befolkning med et højt kompetenceniveau. Det betyder, at vi har alle muligheder for at lykkes med spændende innovationer og nye løsninger, for en grønnere fremtid med et mindre CO2e -aftryk. 

Vi er ikke i mål, og vi kommer det kun i partnerskab med vores leverandører, vores myndigheder og andre private aktører. Vi må alle bidrage med vores viden og inviterer til, at vi sammen bliver i stand til at skabe meningsfulde løsninger, der kan give bæredygtig vækst uden at gå på kompromis med klimaet.

I de danske virksomheder er vi optaget af at gøre en forskel, og jeg tror, at vi kommer til at se mange nye måder at gøre tingene på i de kommende år i takt med den teknologiske udvikling og udbytterige samarbejder mellem myndigheder og private aktører. 

  • Del

Som medlem af Mærkevareleverandørerne spiller du en afgørende rolle i foreningens virke. Det er nemlig vores medlemmer, der gennem bestyrelse, udvalg og arbejdsgrupper er med til at udvikle og facilitere vores mange tiltag. Lige nu har vi mere end 110 medlemmer, der alle er væsentlige spillere i Dansk Detailhandel og Away From Home.

Bliv medlem