VANA og GS1 Danmark indgår aftale for at lette håndtering af producentansvaret

PRESSEMEDDELSE – VANA

VANA – Dansk Emballageansvar og GS1 Denmark, der står bag stregkoderne i Danmark og globalt, går sammen om at udvikle en IT-platform til at håndtere det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025. VANAs medlemmer vil dermed kunne indberette emballagedata i et kendt system.

Tag noget kompliceret, og gør det simpelt. Det er ræsonnementet bag en aftale, som VANA – Dansk Emballageansvar netop har indgået med GS1 Denmark, der står bag alle stregkoder i Danmark og globalt.

Skåret ind til kernen er VANA og GS1 Denmark blevet enige om at udvikle en IT-platform til registrering af emballagedata. Platformen kommer til at hænge sammen med GS1’s i forvejen udbredte system for udveksling af produktdata, og målet er, at emballagedata så automatisk og simpelt som muligt kan blive indberettet til kollektivordningen VANA.

Dermed kan de op mod 42.000 danske produktions- og handelsvirksomheder, der om mindre end et år skal til at registrere deres emballagemængder, klare en stor del af arbejdet med et system og en arbejdsgang, de i forvejen kender og bruger.

”For os er det helt afgørende, at vi som kollektivordning kan hjælpe virksomhederne med at leve op til producentansvaret så enkelt som muligt. Vi skal tilpasse os til erhvervslivet – ikke omvendt. Vores medlemmer skal kunne koncentrere sig om kerneforretningen og overlade bureaukratiet til os”, siger VANAs adm. direktør Marianne Roed Jakobsen.

Platformen skal bl.a. danne grundlag for, at VANA kan opkræve korrekt betaling for producentansvaret, og den skal kunne rumme alle, der er omfattet af producentansvaret – små såvel som store virksomheder. Derfor bliver den indrettet, så både medlemmer af GS1 Denmark og virksomheder, der ikke er medlemmer, kan bruge den gnidningsfrit.

”Stregkoden og det bagvedliggende system er i forvejen dybt integreret i dansk handel og sikrer, at varedata –lagerstatus, oprindelse, miljømærker m.m.– flyder effektivt. Derfor er det både naturligt og en stor fordel for erhvervslivet, at emballagedata til producentansvaret bliver inkluderet i samme system. ”, siger Per Ahlmann Andersen, adm. direktør i GS1 Denmark, og tilføjer, at andre lignende kollektivordninger i Danmark på lige vis vil kunne koble sig på GS1.

GS1 er globale og findes i 116 lande. Dermed er der internationale perspektiver i platformen, der også forberedes til fremtidens EU-bestemte digitale produktpas.

  • Del

Som medlem af Mærkevareleverandørerne spiller du en afgørende rolle i foreningens virke. Det er nemlig vores medlemmer, der gennem bestyrelse, udvalg og arbejdsgrupper er med til at udvikle og facilitere vores mange tiltag. Lige nu har vi mere end 110 medlemmer, der alle er væsentlige spillere i Dansk Detailhandel og Away From Home.

Bliv medlem