VANA: Et væld af nye emballageformer står på spring i Danmark

VANAs administrerende direktør, Marianne Roed Jakobsen

LÆS VANA’S STATUS PÅ PRODUCENTANSVARET HER: Tusindvis af danskere har i vintermånederne været på skiferie i Sverige. Før turen op mod hytten og bjerget, stopper mange for at proviantere i det lokale supermarked, og her bliver de svenske fremskridt på emballage straks tydelige. Mange af dem er nu på vej til Danmark.

I de svenske køddiske kommer det meste af kødet udelukkende i plastikposer. Her har kødproducenterne – til gavn for både miljøet og deres egen driftsøkonomi – bortsparet den gammeldags kødbakke og dermed nedbragt deres plastforbrug markant. Det samme gør sig gældende i forhold til mange andre varer. Efter en uge på ski og lidt flere ture i det lokale supermarked har man hurtigt vænnet sig til det. 

Når Danmark 1. juli 2025 indfører et producentansvar på emballage, som omfatter mere end 40.000 virksomheder, venter der selvfølgelig masser af udfordringer. Men vi kan sagtens og også ret hurtigt indhente Sveriges fremskridt,”

siger Marianne Roed Jakobsen, som er administrerende direktør i kollektivordningen VANA, der er etableret af Dansk Industri, Landbrug & Fødevarer, Dansk Erhverv og DagSam. VANA tilbyder i den forbindelse at varetage producentansvaret på emballage for de ca. 40.000 virksomheder.

Under det danske producentansvar skal danske virksomheder med et producentansvar sikre, at deres emballage bliver indsamlet og leveret til et sorterings- og genanvendelsesanlæg. Parallelt med det skal virksomhederne lade sig registrere hos Dansk Producentansvar og rapportere deres forbrug af emballage. Dette forbrug skal der så betales en afgift af. 

Princippet er, at desto mere emballage, der forbruges, desto højere behandlingspriser skal virksomheden betale. Nogle former for emballage bliver billigere end andre, fordi de har et højere genanvendelsespotentiale. For eksempel bliver papir og pap billigere end plastik. 

”Mange af Danmarks største virksomheder har allerede mærket, hvor dyrt det kan blive at emballere mindre miljøvenligt. Derfor er de også klar til at rykke, når et producentansvar på emballage indføres i Danmark. Selvfølgelig også fordi det er det rigtige at gøre. Det er en udvikling, vi meget gerne understøtter i VANA, siger Marianne Roed Jakobsen. 

Læs mere om VANA her

OM VANA

VANA – Dansk Emballageansvar blev stiftet som kollektivordning i november 2021 af Dagsam – hvor MLDK er repræsentant for dagligvareleverandørerne – Landbrug og Fødevarer, Dansk Erhverv og Dansk Industri. Formålet er at sikre genanvendelsen af milliarder af emballager hvert år på vegne af tusindvis af danske virksomheder, og vi ser meget positivt på den politiske aftale.

  • Del

Som medlem af Mærkevareleverandørerne spiller du en afgørende rolle i foreningens virke. Det er nemlig vores medlemmer, der gennem bestyrelse, udvalg og arbejdsgrupper er med til at udvikle og facilitere vores mange tiltag. Lige nu har vi mere end 110 medlemmer, der alle er væsentlige spillere i Dansk Detailhandel og Away From Home.

Bliv medlem