Update på sorteringsteknologien HolyGrail 2.0

Det internationale, bæredygtige udviklingsprojekt HolyGrail 2.0 er godt i gang – få den nyeste opdatering her.

Projektets formål er at teste, hvordan anvendelsen af usynlige digitale vandmærker på emballagen kan optimere affaldssorteringen, når de brugte emballager indsamles via et affaldssystem. Det er den europæiske mærkevareorganisation AIM, der leder projektet med deltagelse af mere end 140 brands, retailere og organisationer og med finansiel støtte af Alliance to End Plastic Waste (AEPW). MLDK er desuden det danske kontaktpunkt for projektet.

Vi er nu i projektets anden fase: Semi-industriel test

Første fase i projektet er brugt til udviklingen af den hardware (scanner og sorteringsenhed), der skal sortere de brugte emballager, og anden fase er en semi-industriel test, hvor emballager med digitale vandmærkes testes under semi-industrielle forhold, der minder om en rigtig affaldssortering. 

Den nyudviklede sorteringsenhed er i slutningen af september opstillet på Københavns Kommunes forsøgsanlæg på ARC – Amager Ressourcecenter, hvor testen gennemføres. Mere end 100 internationale og danske brands har indlevereret emballager til testen, der sættes i gang i oktober måned. Testen forløber over en periode på tre måneder, og hvis resultatet, som forventet falder positivt ud, er det planen, at vandmærke-teknologien skal afprøves i en endnu større test i 2022 på det tyske, franske og danske marked.

Deltag i et online open house på ARC – og se teknologien afprøvet

Perspektivet for teknologien er, at den kan understøtte det kommende producentansvar idet, at man kan sikre, at eksempelvis fødevaregodkendte emballager sorteres fra, og dermed kan oparbejdes til nye fødevaregodkendte emballager igen – til gavn for både økonomi og miljø. 

Der afholdes, som et led i testen, to virtuelle open house-arrangementer den tirsdag den 19. oktober og torsdag den 18. november kl. 10.00 – 12.00 for alle interesserede. Her vil man få både en update på projektet og testen.

Tilmeld dig her

  • Del

Som medlem af Mærkevareleverandørerne spiller du en afgørende rolle i foreningens virke. Det er nemlig vores medlemmer, der gennem bestyrelse, udvalg og arbejdsgrupper er med til at udvikle og facilitere vores mange tiltag. Lige nu har vi mere end 110 medlemmer, der alle er væsentlige spillere i Dansk Detailhandel og Away From Home.

Bliv medlem