På forkant med nye kommercielle trends

Midt i vadestedet mellem krise og begyndende optur lider fødevarebranchen under, at der reelt ikke er de helt store nye trends på vej. Tex Mex-bølgen og sushi er nogle af de eneste trends, der har haft stor kommerciel effekt de sidste ti år. Sidenhen er det nye nordiske køkken kommet til, og potentialet dér er stadig stort. Men hvad kommer efter det?

TEKST: Louise Byg Kongsholm, konsulent i pej gruppen”

Den uheldige kombination af tilbageholdende og tryghedssøgende forbrugere og manglen på ”the next big thing” betyder, at fødevarebranchen er gået i flyverskjul. I krisetider er dette også en ganske fin strategi. I stedet for at jagte nye eksotiske fødevaretrends rettes fokus mod, hvordan man kan sammensætte allerede kendte ting på nye måder. På den måde kan man nemlig på én og samme tid både fremstå som fornyende og samtidig være leverandør af det sikre og trygge. Men den lettere tilbageholdende strategi holder ikke i længden, og fødevarebranchen bør allerede nu overveje, hvilke trends der skal ligge til grund for produktlanceringer i de kommende år.

Men hvor skal inspirationen komme fra?

pej gruppen tror meget på det sydamerikanske køkken, specielt det brasilianske.

Brasilien er måske nok mest kendt for palmer, hvide sandstrande og samba, men Brasilien får med de kommende værtskaber for VM i fodbold i 2014 og OL i 2016 en ny status. De mange investeringer i infrastruktur og sportsanlæg, den øgede turisme og øget indenlandsk efterspørgsel vil gavne landet på lang sigt.

Det brasilianske køkken og madkulturen egner sig rigtig godt til Skandinavien. Det er ikke så anderledes, at skandinaviske forbrugere ikke vil acceptere det. Maden er ikke stærk og indeholder ikke ”underlige” råvarer. Faktisk kommer meget af det brasilianske køkkens oprindelige inspiration fra Europa, så springet er ikke så stort. De råvarer, der anvendes, er også kendte: avokado, bananer, majs, mango, bønner, oksekød, svinekød, pølser etc., men det brasilianske køkken er også tilstrækkelig anderledes og eksotisk til, at der kan skabes noget nyt.

Er der andre trends på vej?

Ja og nej! Nogle af de kendte trends som sundhed og convenience vil fortsætte. Det nordiske køkken vil nå længere ud. Og så vil små trends som f.eks. gadekøkkenet og madmarkeder påkalde sig lidt opmærksomhed. Derudover vil der for alvor komme gang i nethandlen med fødevarer.

pej gruppen har i mere end 35 år arbejdet med forbrugertrends set med kommercielle og skandinaviske øjne. pej gruppen afvikler hvert år en konference for alle aktører i fødevarebranchen med fokus på de vigtigste forbrugs- og fødevaretrends og står bl.a. bag tidsskriftet TID & tendenser, der analyserer tidsånd, forbrug, trends og livsstil.

Bragt i DLF magasinet #1 2012

  • Del

Som medlem af Mærkevareleverandørerne spiller du en afgørende rolle i foreningens virke. Det er nemlig vores medlemmer, der gennem bestyrelse, udvalg og arbejdsgrupper er med til at udvikle og facilitere vores mange tiltag. Lige nu har vi mere end 110 medlemmer, der alle er væsentlige spillere i Dansk Detailhandel og Away From Home.

Bliv medlem