Når der skal planteproteiner på tallerkenen: Workshop med Organic Plant Protein på Madværkstedet messe

Kok og implementeringskonsulent i Organic Plant Protein, Morten Fenger. Alle fotos: MLDK Mærkevareleverandørerne.

Da Madværkstedet messe fandt sted afholdt vi i samarbejde med Turbo Plant en workshop i VIP-køkkenet, hvor vi havde inviteret Organic Plant Protein til en snak om den plantebaserede virksomhed, tankerne bag og deres plantebaserede produkter, der går under navnet, Plant Mate®.

Organic Plant Proteins mission er klar; de vil støtte og fremme overgangen mod en mere plantebaseret og bæredygtig kost gennem udvikling og produktion af økologiske plantebaserede proteinprodukter af høj kvalitet. Og her kommer Plant Mate® ind i billedet. Plant Mate® er nemlig et økologisk alternativ til kød med samme proteinindhold.

Et udvalg af produkterne i Plant Mate®-sortimentet.

Spicy kebab eller en tunfri mousse?
Plant Mate® er lavet af Fie Graugaard og Ulrich Kern-Hansen, som for 30 år siden startede verdens første 100% økologiske slagteri. Nu har de kastet sig over verdens næste store udfordring: Plant Mate®, der skal være med til at oversætte vores madkultur til at være plantebaseret. Hvad med at starte med en spicy kebab eller en tunfri mousse?

Sortimentet tæller bl.a. Fars Fars, Facon, Vegadeller, Pasanda, Chique Chick og Burger. Plant Mate er lavet af ærter og hestebønner fra Danmark og resten af Nordeuropa, ca. på samme måde, som man kan lave brød eller pasta af korn. Her er der fokus på naturlige, rene råvarer. Fælles for alle Plant Mate produkterne er, at de er alle økologiske, sojafri, rig på fibre og glutenfri.

Imødekommer en planterig tendens
Imens Chique Chick syder velduftende på panden, fortæller kok og implementeringskonsulent i Organic Plant Protein, Morten Fenger, med stor entusiasme;

”Vi ser en efterspørgsel på flere alternativer til kød – og samtidig går tendenserne jo også i den retning, hvor vi anbefales at spise mere planterigt og generelt have større fokus på kvaliteten af den mad, vi spiser.”

Der tages for af smagsprøverne – her Chique Chick og Shawarma.

Skal være nemt og velsmagende
Ved udviklingen af produkterne er der også taget højde for brugerne ude i køkkenet. Morten fortæller:

”Vi ved, at når man laver mad ude i køkkenerne, så er det vigtigste, at det er nemt og velsmagende. Derfor har vi udviklet produkterne sådan, at man faktisk bare skal blande forskellige ingredienser sammen, og så kan man ret hurtigt servere retten efterfølgende! Maksimal smag og et minimum af tilberedning.”


Sådan laves ”shawarma”.

Kun få trin på vej til en velsmagende ret
Undervejs i workshoppen, laver Morten adskillige retter, der bliver taget godt imod af publikum. Han fortæller om processen og viser hvordan, at der, ved hver enkel ret, kun er få trin, man skal gennemføre for at få en velsmagende ret.

Han viser bl.a., hvordan han laver shawarma ved først at blande krydderier i en pose med ”shawarma”-stykkerne, hvorefter han tilsætter vand og kommer det i en vakuumpakker. Herefter steges de på panden og er klar i løbet af et øjeblik – møre og sprøde.

På samme vis demonstrerer han, hvordan man hurtigt kan lave en tunfri mousse ved blot at tilsætte væske til plantestykkerne, hvorefter det røres sammen i en røremaskine og tilsættes løg, mayo, kapers og karse.

Morten afslutter: ”Vi har formået at opfylde rigtige mange vigtige komponenter af fremtidens tendenser med Plant Mate: Du kan nemt lave alle dine favoritretter, også uden kød, og samtidig bevare den gode smag, teksturen, økologien og den høje kvalitet”.

Turbo Plant – fokus på plantebaserede virksomheder
I samarbejde med Food Innovation House, Industriens Fond og en række andre aktører i fødevarebranchen indgår vi i projektet, Turbo Plant, der har til formål at sørge for matchmaking af plantebaserede virksomheder. Vi har bl.a. arrangeret en live matchmaking på Foodexpo, hvor Organic Plant Protein også deltog,  samt faciliteret et dagsevent i AI Innovation House for foodservicebranchen.

  • Del

Som medlem af Mærkevareleverandørerne spiller du en afgørende rolle i foreningens virke. Det er nemlig vores medlemmer, der gennem bestyrelse, udvalg og arbejdsgrupper er med til at udvikle og facilitere vores mange tiltag. Lige nu har vi mere end 110 medlemmer, der alle er væsentlige spillere i Dansk Detailhandel og Away From Home.

Bliv medlem