Merrild Lavazzas indstilling til Årets Field Sales Team 

Merrild Lavazzas Field Sales Team har været helt afgørende for en succesfuld implementering af kategoriprojektet ”En verden af kaffe” i MENY-butikker. Læringen og evnen til at tage et ansvar for kategori på butiksniveau – baseret på data, indsigt og potentialeberegninger, har været en væsentlig driver for at tale udviklingsmuligheder i kaffekategorien med andre butikker. 

Sammen med vores Fields Sales Team startede vi for flere år siden en rejse i kaffekategorien mod at flytte fokus fra billig filterkaffe, som skal lokke kunder i butikken, til mere spændende og profitable vækst-kategorier som hele bønner og Nespresso kompatible kapsler (NCC) via et forstærket fokus på kvalitet, kaffeoplevelser og højere indtjening til butikken.  

Kategori-projektet ”En Verden af kaffe” er udviklet i samarbejde med MENY har et 360-graders fokus og indeholder et nyt instore-miljø, revideret sortiment, online univers på MENY.dk og et e-learningsprogram til uddannelse af butikspersonalet. Målet er forbedret navigation, mere inspiration og bedre vejledning til kunderne, så de kan træffe det helt rigtige kaffevalg.  

Field Sales havde til opgave at få MENY-butikkerne til at takke ja til det nye instore-koncept og overbevise den enkelte købmand om at øge salgspladsen til de voksende kaffekategorier som fx hele bønner og Single Serve herunder NCC. De var den bærende og udførende kraft i implementeringsfasen, hvor de omstillede butikkerne til de nye space- og kategoriopdelinger – og vi er stolte af resultatet på 110 tilmeldte butikker, som er højeste gennemførselsgrad af sådanne projekter i Dagrofa.  

Sammen med instore-bureauet, Visuality, gennemgik Field Sales planen for implementering for at sikre den rigtige tilgang. Ikke to butikker er ens, og Field Sales præsenterede projektet med udgangspunkt i den enkelte butiks potentiale for indtjeningen gennem kategoriudvikling, optimering og udnyttelse af plads. Det skete på baggrund af butikkens egne tal, Nielsen-tal for lokalområdet, demografi og konkurrencesituation.  

Et vigtigt element i projektet var uddannelse af butikspersonalet (Madarbejderen), så det kan støtte op om den nye tilgang til kaffesalg og guide kunderne. Til det formål blev der udviklet en online kaffeskole med små film og spørgsmål, så nuværende og kommende Madarbejdere løbende kan øge deres viden til gavn for forbrugerne. Field Sales var også ansvarlig for at motivere butikkerne til at gøre brug af onlinekurset – og har alle også selv gennemført kurset.  

Det har været et meget lærerigt forløb – og særligt har læringen for Field Sales været, at de ved at tage ansvaret for, hvordan de mente butikken kunne udnytte kategorien optimalt med udgangspunkt i de data, som de havde til rådighed, har opnået det mest optimale for den enkelte butik, og dennes kategori – fremfor en mere generel tilgang. Denne læring har rodfæstet sig så meget, at Field Sales nu udfordrer kategoriopdeling i andre kædesystemer med fokus butikkens egne salgstal, lokale markedstal og forbrugerindsigter. De har påtaget sig rollen fuldt ud – fra salgskonsulent til rådgiver og i sidste ende kaffekategori-udvikler.  

De deler nu stolt deres resultater hver gang de flytter en kunde – og har fået etableret en stærk tro på, at de kan gøre forskel lokalt ved brug af den viden, de har tilgængeligt og ved at udfordre status quo med fokus på bedre indtjening hos den enkelte til butikken. Rejsen i kategorien er kun lige startet, og vi er ved at sætte en ny dagsorden. 

En afstemning finder sted blandt salgsstyrke-ansvarlige i starten af marts måned for at finde vinderen, der kåres på MLDK Årstræf 2024 den 14. marts.

  • Del

Som medlem af Mærkevareleverandørerne spiller du en afgørende rolle i foreningens virke. Det er nemlig vores medlemmer, der gennem bestyrelse, udvalg og arbejdsgrupper er med til at udvikle og facilitere vores mange tiltag. Lige nu har vi mere end 110 medlemmer, der alle er væsentlige spillere i Dansk Detailhandel og Away From Home.

Bliv medlem