Intelligent og smagfuldt

Intelligent mad er ikke mad, der kan tilberede sig selv eller øge din IQ. Det er mad, hvor du har truffet intelligente valg i sammensætningen af råvarer, så det, du indtager, lever op til din krops behov.

Tekst: KOMMID

Konceptet Intelligent mad har en ambition om at sammensætte råvarer på en mere intelligent og smagfuld måde. Det er altså ikke maden i sig selv, der er intelligent – det er måden, hvorpå vi bruger og sammensætter den. Det, vi regner for sund mad, behøver ikke nødvendigvis at være lige sundt for alle.
– Selvom du og jeg har samme kropsbygning og indtager de samme næringsstoffer, betyder det ikke, at vi får det samme ud af det. Med intelligent mad tænker vi på en måde, der gør vores individuelle forplejningsbehov mere synlige, siger gastronom Per Mandrup, der i samarbejde med AgroTech har arbejdet med konceptet i halvandet år.

Kroppens hitliste

Per Mandrup uddyber, at missionen med Intelligent Mad også er at angribe nogle af de samfundsmæssige problemstillinger omkring sundhed, som vi kæmper med.
– Vores råvarer har forskellige og naturlige egenskaber, men hvad sker der, når vi sammensætter dem? Hvis jeg har diabetes, kan jeg så spise på en måde, der gør, at jeg får et mindre medicinbehov? Og gør det samme sig gældende for personer med ADHD? Det er det, vi sigter efter – at foretage intelligente valg i madlavningen, der lever op til kroppens behov og minimerer medicinbehovet hos sygdomsramte.

Det er langt fra alle madvarer, der gør det bedste for kroppen, og Per Mandrup og holdet bag Intelligent Mad opfordrer derfor os alle til at tænke nyt og – ikke mindst – intelligent i madlavningen, så vi kan øge kroppens præstation.

Intelligent på flere måder

– Til Foodexpo valgte vi at udfordre leverandørerne, siger Per Mandrup med et smil. Vi bad dem om at kigge deres varesortiment igennem for varer med lav forarbejdningsgrad og få tilsætningsstoffer – specifikke krav i forhold til at understøtte råvarernes naturlige funktionalitet. Ud fra de 150 forskellige varer, vi modtog, udviklede vi nogle opskrifter og lavede smagsprøver på vores stand. De besøgende var begejstrede og vores appetizere gik som varmt brød.

Udover den nytænkende ernæringsvinkel er en fordel ved Intelligent Mad, at konceptet kan bidrage til nedsættelsen af CO2.
– Mange råvarer har sammenfald mellem sundhed og lavt CO2, og det er jo et fantastisk dejligt sammenfald, afslutter Per Mandrup.

Artiklen er oprindeligt udgivet i e-magasinet Foodexpo 2012

  • Del

Som medlem af Mærkevareleverandørerne spiller du en afgørende rolle i foreningens virke. Det er nemlig vores medlemmer, der gennem bestyrelse, udvalg og arbejdsgrupper er med til at udvikle og facilitere vores mange tiltag. Lige nu har vi mere end 110 medlemmer, der alle er væsentlige spillere i Dansk Detailhandel og Away From Home.

Bliv medlem