Hold fast i dit brand – og skab værdi for kunden

Fokusér på dit brand og på at styrke dét frem for at tro, at kunderne eller teknologien har magten. Sådan lyder det fra brandingeksperten Jesper Kunde, der har mere end 30 års erfaring med området.


Tekst: Louise Lindberg//KOMMID

Vil en leverandør have succes og gøre en forskel for kunderne, er det afgørende, at de bruger noget energi på at opbygge et solidt brand. Og selv tror på det. Ellers har de ifølge Jesper Kunde spillet fallit og mistet al respekt fra forbrugere, slutbrugere og kunder.
– Det er noget fis, at det er forbrugerne, der styrer brandet – det gør virksomheden. Og de skal holde fast i det for ikke at miste sig selv. Hvem er du, hvis ikke du holder fast i dit brand? Hvorfor skal andre kunne lide det, du laver, hvis ikke du selv tror på det? Hvis du ikke tør holde fast, mister brandet jo al respekt.

Lad dig ikke rive med

Jesper Kunde, der i mere end 30 år har hjulpet adskillige danske og internationale virksomheder med at opbygge stærke markedspositioner, mener, at virksomheder skal passe på med at falde for de digitale trends – i hvert fald, hvis det bliver på bekostning af omdrejningspunktet: brandet.
– Der er mange gode muligheder i det digitale, men det skal også bruges rigtigt, og det gør de færreste. Leverandørerne kan godt lave noget brugbart online-content til kunderne, som giver mening, men de skal ikke udelukkende kommunikere med dem online og lægge alle kræfter dér. Selv om megen inspiration og dialog med fordel kan foregå digitalt, så er 80-90 % af alle køb fysiske, siger han.

Brandingeksperten mener i det hele taget, at vi skal passe på med at tro, at vi for enhver pris skal være digitale.
– Dialogen med kunderne bliver hurtigt meget prisfikseret online, og dét er ikke opbyggende for dit brand. Det differentierer dig ikke. Hold hellere fast i brandet, byg det op, og bred det ud. Fokusér på dine kerneområder, udvalgte målgrupper og få medier i stedet for at ville være overalt, anbefaler han.

Skab værdi med fokus

Det med at ville for meget er en af de store fejl, mange leverandører begår, hvis du spørger Jesper Kunde.
– Du er nødt til at holde fokus. Og her er dit brand netop omdrejningspunktet. Det er ikke kunderne eller forbrugerne, der skal afgøre, hvilken vej du går. Det skal dit brand. Du kan ikke være 100 steder på én gang eller lave dig selv om hele tiden, og det skal du heller ikke. Hvis du fokuserer, vil du få mere succes og samtidig skabe mere værdi for kunderne, siger han og tilføjer:
– Selvfølgelig skal man have øje for kundernes behov, og man kan godt arbejde med forskellige segmenter, men udgangspunktet skal stadig være brandet. Dét er kernen. Det er med fokus på brandet og styrkelsen af dét, man bedst hjælper kunderne.

Leverandøren har ansvaret

Men hvordan skaber man så et solidt brand? Ifølge Jesper Kunde handler det om selv at tro på det.
– Vær ikke bange for at tro på, at dit brand skaber værdi. Har du det rette brand, skal det nok holde om ti år også. Brandet vil ikke overleve, hvis du giver kunderne ansvaret. Det er dig, der skal holde fast og overbevise kunderne om, at du har fat i den lange ende. Kun med et stærkt brand, der samler virksomheden på tværs af målgrupper, medier og kanaler, skaber du værdi for nuværende og potentielle kunder, siger Jesper Kunde og tilføjer:
– Hvis leverandørerne vil gøre en forskel for deres kunder, er de nødt til at holde fokus på brandet.

  • Del

Som medlem af Mærkevareleverandørerne spiller du en afgørende rolle i foreningens virke. Det er nemlig vores medlemmer, der gennem bestyrelse, udvalg og arbejdsgrupper er med til at udvikle og facilitere vores mange tiltag. Lige nu har vi mere end 110 medlemmer, der alle er væsentlige spillere i Dansk Detailhandel og Away From Home.

Bliv medlem