Fremtidens køkken

Hvilke fødevaretrends står vi over for? Hvor er fokus nu – og hvor vil det være de næste ti år? Fremtidsforsker og stifter af Food Future Birthe Linddal har et bud – som hun blandt andet præsenterede i Fremtidens Køkken på Foodexpo 2014.

Tekst: KOMMID

De seneste år(tier) er der sket markante forandringer i danskernes madvaner. Vi er gået fra en ”godt-nok”-mentalitet til et større fokus på kvalitet og den gode smag. Vi vil ikke nøjes, vi vil have det bedste, og vi vil overraskes.

– Vi er gået fra frost til frisk, fra pligt til passion og fra traditioner til livsstil, siger Birthe Linddal, som mener, at mad i højere grad end tidligere handler om nydelse.

– Vi spiser ikke for at kunne overleve eller holde til at arbejde. Vi vil have det bedste af det bedste. Både ude og hjemme. Vores madvaner har ændret sig. Både den mad, vi selv laver, og de krav, vi har til mad, vi spiser ude, siger hun.

Når Birthe Linddal skal spå om fremtidens fødevarevirkelighed er det nogle af de tendenser, vi hidtil blot har snuset til, der vinder mere frem. Hun tror på, at fremtidens mad er grønnere og grovere. Samtidig er hun overbevist om, at maden også er mere økologisk.

– Øko-tendensen er kun lige begyndt. Vi vil se langt mere fokus på bæredygtighed, økologi, dyrevelfærd mv. fremover, siger Birthe Linddal og påpeger, at der inden for de seneste fem år er sket en markant forøgelse af økologiske varer i foodservicebranchen.

Hun tror, vi inden for de kommende år vil opleve et langt større fokus for ”pure-produkter”.

– Rene råvarer og varer uden tilsætningsstoffer vil få langt mere fokus, siger hun og forklarer, at det handler om, at vi kun vil have det bedste af det bedste.

Målgruppemad vil også vinde langt mere frem. Børnemad, glutenfri mad, mad til atleter osv. Udvalget bliver større, så der altid er noget for den enkelte. Hun tror desuden, at den igangværende sundhedstendens kun lige et begyndt.

-Der kommer mere fokus på sundhed. Vi vil få flere bud på sunde og alternative snacks. Og så kommer vi til at spise mindre, men bedre, spår hun.

Birthe Linddahl mener, at dørene står på vid gab for dem, der tør udfordre fremtidens fødevarevirkelighed.

– Nye teknologiske løsninger er på vej, traditioner og vaner vil blive brudt, fokus går mod sundere varer af højere kvalitet, og forbrugerne stiller hele tiden større krav, som skal imødekommes, afrunder hun.

Om Food Future

Food Futures mission er at sikre fødevarebranchen opdateret viden, skarpe indsigter og relevante nyheder om fremtidens fødevaremarked, forbrugere samt de muligheder og trusler, som følger i kølvandet af en fødevareverden i forandring.

Artiklen er oprindeligt udgivet i e-magasinet Foodexpo 2014

  • Del

Som medlem af Mærkevareleverandørerne spiller du en afgørende rolle i foreningens virke. Det er nemlig vores medlemmer, der gennem bestyrelse, udvalg og arbejdsgrupper er med til at udvikle og facilitere vores mange tiltag. Lige nu har vi mere end 110 medlemmer, der alle er væsentlige spillere i Dansk Detailhandel og Away From Home.

Bliv medlem