Den nationale madspildsdag markerer vigtig sag

Den nationale madspildsdag er en relevant markering af alle de initiativer, der hver dag – året rundt – bidrager til reduktion af madspild. Men dagen er også en reminder om, at der er mere, vi kan gøre. 

Når madspildsdagen falder, her midt i de traditionsrige årsforhandlinger, så kunne man jo godt ønske sig, at reduktion af madspild fik sit helt eget fokus i årsaftalen, specielt med to emner i fokus. 

For det første, at man får gjort op med standardkrav om restholdbarhed på min. 75% restholdbarhed – vi er godt på vej, men vi er ikke i mål endnu. Det giver ikke mening, at produkter med eksempelvis 24 måneders holdbarhed, afvises på rampen, hvis der er under 18 måneder tilbage til sidste salgsdage/bedst før dato. Vi kan ikke, som en ansvarlig branche, være bekendt, at produkter, der har over 1 år til sidste salgsdag, skal kasseres og blive til madspild.

For det andet, bør vi styrke de fælles fokus på et forbedret forecast samarbejde. I en verden med udfordrede forsyningssituation, er løsningen ikke skærpede krav til service level commitment, hvis der ikke samtidig er aftale om forecast præcision. Med strenge krav og bod ved manglende service level, er der stor risiko for “overproduktion”, hvilket er lig med madspild. Noget, der kan afhjælpes gennem et tættere forecast samarbejde. Specielt, når det gælder kampagnevarer.

Sammen er vi nået langt på madspildsagendaen, men der er fortsat mulighed for at forbedre os som branche. Som fødevareminister Rasmus Prehn med den nye madspildskampagne, siger: Lad os ta’ madansvar sammen!

  • Del

Som medlem af Mærkevareleverandørerne spiller du en afgørende rolle i foreningens virke. Det er nemlig vores medlemmer, der gennem bestyrelse, udvalg og arbejdsgrupper er med til at udvikle og facilitere vores mange tiltag. Lige nu har vi mere end 110 medlemmer, der alle er væsentlige spillere i Dansk Detailhandel og Away From Home.

Bliv medlem