Årets mest innovative detaillist 2016

Da vinderen som Årets mest innovative detaillist i går skulle fejres ved Mærkevareleverandørernes store Awardshow til Mærkevareleverandørernes Årstræf 2016, stod Coop øverst på sejsskamlen. Vi fangede koncerndirektør Jens Visholm til en snak om prisen og baggrunden herfor.

I juni 2014 lancerede Coop Madmanifestet, der ud fra seks løfter skal bidrage til at forbedre den danske madkultur.

De seks løfter skal sikre, at der sættes smag på hverdagen, at det bliver nemmere at leve sundt, at danskerne får flere gode madoplevelser, at vi skal vide, hvad vi spiser, at økologi skal være hvermandseje og at lokale råvarer får en hovedrolle i dansk dagligvarehandel.

Som led i processen har koncernen frigivet 25% af deres sortiment til fornyelse og vækst – svarende til 10 milliarder kroner årligt. Siden 2014 har Coop i samarbejde med leverandørerne lanceret 500 nye produkter med fokus på god smag til fair priser.

Jens Visholm håber, at prisen som Årets mest innovative detaillist bunder i, at Coop med sit Madmanifest har løbet en madagenda i gang, som hele branchen sammen kan arbejde videre med. At Coop gør en forskel, og at de ikke bare taler, men også handler på det, de siger.
– Vi har i løbet af det seneste halvandet år lanceret flere nye produkter end nogensinde før. Vi har dannet partnerskaber med en række leverandører og har i det hele taget fået et tættere samarbejde med vores leverandører, som kan se, at vi rent faktisk mener det her og gør noget for, at det skal lykkes, siger han.

Sammen om bedre mad

Madmanifestet har resulteret i en række konkrete produkter og samarbejder, der er blevet til i samarbejde mellem Coop og leverandørerne.
– Vi har sammen udviklet nye produkter, nye smagsvarianter og gjort det mere spændende at være forbruger i vores butikker. Vi er tæt på forbrugerne og ved, hvad de gerne vil have, og leverandørerne har viden om produkterne og udviklingen heraf, og sammen kan vi nå forbrugerne på en helt ny måde.

Koncerndirektøren forklarer, hvordan samarbejdet med leverandørerne har ændret sig siden Madmanifestet blev lanceret.
– Vi ser tingene på en ny måde nu, og har en helt anden dialog med leverandørerne end tidligere. Vi har fået mindre prisfokus og har som led i processen givet mere hyldeplads. Gjort nogle ting, som giver samarbejdet større værdi for leverandørerne.

Jens Visholm beskriver den største forandring med ordet ”produktfokus”.
– Vi taler mere produkter, end vi tidligere har gjort. Vi har fået langt mere fokus på vores kerneydelse: varerne. Vores varer er det vigtigste, vi har, og sådan er det jo også for leverandørerne, og det er med dét fælles udgangspunkt, samarbejdet bliver tættere.

Intern kulturændring

Også internt er der sket en række forandringer i Coop som følge af Madmanifestets indtog.
– Vi har investeret i flere mennesker i vores vareafdelinger og har lavet en specifik innovationsafdeling med egen direktør, der har et team af mennesker med sig, som har fokus på at forstå kunderne og de processer, vi arbejder med internt og i samarbejde med leverandørerne, siger Jens Visholm, som samtidig forklarer, hvordan kulturen i Coop også er i forandring:
– Vores medarbejdere måles ikke kun på salg, men også på innovation. Der skal være plads til en skævert engang imellem, især hvis det sker fordi, man skaber noget nyt. 

Alle os der elsker mad kan gøre en forskel

Ambitionen er, at manifestet vil revolutionere den danske dagligvarehandel, men Coop kan ikke gøre det alene. Ifølge Jens Visholm er det noget, branchen må stå sammen om.

Madmanifestet er en del af initiativet Coop & Co, som er en invitation til Coops medlemmer, kunder, leverandører og øvrige interessenter om at sætte en ny dagsorden i den danske madkultur. En kultur hvor kvaliteten er førsteprioritet, og hvor nydelse og samvær om maden får en større plads.
– Vi skal have danskerne til at interessere sig mere for mad. Vi har tabt enorme markedsandele til andre typer forbrug, og det er vi nødt til sammen at gøre noget for at ændre. Velstandsstigningen er gået maden forbi, og skaber vi ikke øget interesse for maden, så det igen prioriteres af forbrugerne, får vi et fattigere Danmark, siger Jens Visholm og forklarer, hvordan vi også må arbejde for at bevare kulturen om, at mad er noget, vi er sammen om.

I Coop er de klar over, at det ikke er noget, der sker over natten.
– Det vi satte i gang i 2014 har en langsigtet strategi. Der er tale om en revolution, og vi skal nok 10 år frem, før det batter. Det bliver et sejt træk, men vi er kampklar, og vi håber, at branchen er med os. Vi opfordrer til, at hele branchen vil kæmpe for bedre kvalitet og en bedre madkultur. Vi har en ydmyg bevidsthed om, at vi ikke kan stå alene – vi har brug for både leverandører, forbrugere og hele branchen.

I sin takketale, da han har fået prisen som Årets mest innovative detaillist overrakt, afslutter Jens Visholm derfor også med ordene: ”Jeg håber, at en af de andre vinder næste år, for så ved vi, at vi sammen er i bevægelse”.

  • Del

Som medlem af Mærkevareleverandørerne spiller du en afgørende rolle i foreningens virke. Det er nemlig vores medlemmer, der gennem bestyrelse, udvalg og arbejdsgrupper er med til at udvikle og facilitere vores mange tiltag. Lige nu har vi mere end 110 medlemmer, der alle er væsentlige spillere i Dansk Detailhandel og Away From Home.

Bliv medlem