Årets Lancering 2013

Tekst: KOMMID

I de seneste tretten år har Nielsen med deres pris ”Årets Lancering” hvert år kåret dagligvarebranchens mest succesfulde produktlanceringer og dermed synliggjort de producenter, som i særdeleshed sørger for innovation i branchen. De nominerede produkter har typisk det til fælles, at de har formået at vækste deres kategori og opnået flotte markedsandele ved at ramme et hul i markedet.

Mærkevareleverandørerne ønsker følgende fem produkter stort tillykke med nomineringen, som er en hyldest i sig selv. Et særligt tillykke til vinderen: TULIP Food Company, der med Slow Cooked Pulled Pork vinder Årets Lancering 2013.

Slow Cooked Pulled Pork fra TULIP Food Company:
Spot on på forbrugernes behov

Pulled Pork har indenfor det første år allerede indtaget syv markeder. I Danmark har hver husstand i gennemsnit spist en pakke på det første år. Selv vurderer TULIP Food Company, at Slow Cooked konceptet med bl.a. Pulled Pork er det produkt, de har ramt allerbedst med de seneste 10 år.

Forbrugerne kræver hurtige løsninger i køkkenet. Især i hverdagene vil de ikke bruge ret lang tid på at lave mad – det skal være nemt, hurtigt, fedtfattigt og billigt. Og lige midt i dét behov, landede Tulips Pulled Pork.

– Timingen var perfekt. Vi havde undersøgt udskæringer, testet marineringer og i det hele taget gennemtestet produktet i forhold til Convenience og smag i et års tid, før vi lancerede. Og det blev på et godt tidspunkt i forhold til den ”hype”, Pulled Pork fik på cafeer, i medierne og ikke mindst i folkemunde, siger adm. direktør i TULIP Food Company Kasper Lenbroch.

Han mener, at TULIP Food Company har en klar fordel i at kunne hente inspiration fra mere end 100 markeder. I Pulled Pork tilfældet var USA inspirationskilden for Innovation i TULIP Food Company, og produktet var egentlig tænkt som et grill-produkt, men det har vist sig, at forbrugerne har taget det til sig i en lang række andre måder at tilberede produktet på.

– Ud over den nu nærmest klassiske Pulled Pork-burger, bruges det i høj grad i asiatiske retter og som topping i salater. Det er verdens bedste førstehjælpskasse i køleskabet, og uanset hvor lidt erfaring, man har i et køkken, kan det vist ikke lade sig gøre, at ødelægge det, siger Kasper Lenbroch.

Produktets succes bunder ifølge Kasper Lenbroch i en lang række faktorer, hvor en af dem netop er, at Slow Cooked konceptet rammer på et tørt sted.

– Forbrugerne vil ikke gå på kompromis med smagen, selv om de ikke selv vil stå i køkkenet i flere timer. Smagen er meget vigtig. Det oplever vi også på fedtfattige produkter. Danskerne vil gerne spise fedtfattigt, men det må ikke være på bekostning af smagen, siger han.

Medarbejdernes fortjeneste

Han roser sine medarbejdere for at være dygtige til at aflæse forbrugernes ønsker og behov og tilføjer, at man for at ramme så spot on også skal turde opsøge heldet. For det er ikke bare ét men mange parametre, der skal rammes.

– For at blive blandt de nominerede til Nielsens pris “Årets Lancering” skal man gøre sig bemærket på flere punkter – produktet skal være godt i sig selv, men man skal også gøre en særlig indsats i forhold til for eksempel emballage og pressedækning. Vi ramte som sagt et rigtig godt tidspunkt. Jeg tror også, der er en vis portion held med i sådan et spil, siger han og påpeger, at der dog ikke skal herske tvivl om, at man ikke når så langt med hænderne på ryggen. Det kræver hårdt arbejde.

Overordnet set mener Kasper Lenbroch, at nylanceringer og innovation skal skabe værdi i markedet. Ikke nok med at det skal give handlen og leverandøren en vis indtjening, først og fremmest skal forbrugernes behov opfyldes.

– Jo bedre, vi er til at imødekomme forbrugernes behov, jo flere penge er de villige til at betale, og desto flere penge er der i hele værdikæden. Vi skal være gode til løbende at skabe værdi, siger han.

TULIPs Pulled Pork er en del af et større slow cooked koncept, hvor også Pulled Beef, Pulled Turkey og Spare Ribs er med i sortimentet, og flere produkter er på vej til nye spiseoplevelser for forbrugerne.

Inden vinderen var fundet, spurgte vi:

Vinder I?
”Det fortjener vores medarbejdere! De har gjort en kæmpe indsats for at være nået hertil. Vores produkt er den mest interessante lancering inden for kødprodukter, der er set meget længe. Det er et produkt, der virkelig har sat sine spor. Jeg håber, vi vinder, men uanset hvad, så ser forbrugerne i hvert fald vores Pulled Pork som en vinder, og det er vi meget glade for og stolte af.”
– Kasper Lenbroch

Artiklen er oprindeligt udgivet i e-magasinet Growth through Innovation #2, 2014

  • Del

Som medlem af Mærkevareleverandørerne spiller du en afgørende rolle i foreningens virke. Det er nemlig vores medlemmer, der gennem bestyrelse, udvalg og arbejdsgrupper er med til at udvikle og facilitere vores mange tiltag. Lige nu har vi mere end 110 medlemmer, der alle er væsentlige spillere i Dansk Detailhandel og Away From Home.

Bliv medlem